Magaz�n �satr�, Vanatr�, Skertr� a Seversk� Mytologie
Z�kladn� informace
�vod
Kontakt

�satr� a Odinismus
Fakta podle AFA
Vyzn�v�me �satr�

Ritu�ly podle AFA
P�edmluva AFA
Ritu�ln� pom�cky
Odin-Bl�t
Thor-Bl�t

D�vn� Vikingov�
Kr�tk� p�ehled

Saemundova Edda
V�dmina v�tba
V�roky Vysok�ho
P�se� o Vafthr�dnim
P�se� o Gr�mnim

Knihy a �asopisy
Recenze �asopis�
Recenze knih

N�zory n�v�tevn�k�
Prohl�dnout
Komentovat

Po�et n�v�t�vn�k�

�vod

Na t�chto str�nk�ch budu zve�ej�ovat informace o d�vn�ch Vikinz�ch, jejich zvyc�ch, kultu�e a zejm�na o jejich n�bo�ensk�ch p�edstav�ch a praktik�ch. V�ra v bohy seversk�ho panteonu se d��ve naz�vala Forn Sidhr a nyn� je zn�m� jako �satr� p��padn� jako Odinismus. �satr� je �iv�m n�bo�enstv�m, jeho� tradice sah� daleko do st�edov�ku. Je praktikov�no �etn�mi skupinami lid� po cel�m sv�t�. Na Islandu, kter� je kol�bkou seversk�ch m�t�, je �satr� uzn�v�no jako ofici�ln� n�bo�enstv�.

Budu se zde zab�vat popisem ritu�l�, m�t� a literatury, pam�tkami, praktikami v�ry a seversk�m panteonem. Na sv�ch str�nk�ch uve�ejn�m vlastn� p�eklad t��d�ln� publikace Stephena McNallena "Ritu�ly �satr�" a pokus�m se postupn� p�elo�it celou Saemundovu Eddu (zdroj m�tick�ch p�sn�). D�le se zam���m na runov� p�smo Futhark a jeho vyu�it� p�i v�t�n�. �asem bych se r�d v�ce zm�nil i o starobyl�ch magick�ch praktik�ch Seidhr a Galdr.

To samoz�ejm� nen� zdaleka v�e. Pokus�m se vytvo�it skupinku lid� s podobn�mi z�jmy a v nejbli��� dob� se chyst�m vydat prvn� ��slo pap�rov�ho magaz�nu Managarm, kter� bude zam��en t�mto sm�rem.

Jeliko� jsem v�ak na v�e s�m (zat�m), douf�m, �e omluv�te fakt, �e str�nky nejsou hned zpo��tku kompletn�. Pracuji na tom�

Martin