SPOMLADANSKEMU ROKU MATURE LETA 1998 OB STRAN...

Pred casom sem opravil zakljucni izpit na eni od slovenskih gimnazij. Obvezno moram temu reci zakljucni izpit, ceprav je na primer ze moja babica opravljala podobno stvar ze pred vojno, ki pa se ji je rekla matura. Tako kot mene, so tudi njo ocenjevali profesorji iz sole katero je obiskovala. Razlika med njo in mano je le ta, da ima ona MATURO jaz pa ZAKLJUCNI IZPIT. Bogvaruj, da bi jaz temu (kar pac imam opravljeno) rekel matura, ker me bi zdajsnji maturantje gledali kar postrani, saj se jaz gotovo nisem tako trudil kot oni in gotovo nisem bil pod taksnim psihicnim pritiskom, kot so sedaj dijaki, katere nadzorujejo profesorji iz drugih sol. Mogoce se res nisem tako trudil (to se tezko izmeri), vem pa da sem takrat zaradi zivcnosti in sekiranja v 14 dneh shujsal za 10 kg, pa nimam ravno postave kaksnega sumo borca, ki se mu ne pozna +/- 15 kil.

Ker nisem opravljal mature, ne vem koliko vec se nasekiras zaradi nje. Vem pa, da pri nas gotovo niso tako komplicirali z nekim republiskim izpitnim centrom in z izpitnimi nalogami, ki so prisle od ne vem kod... Sem pac imel (ne)sreco, da se mature nisem udelezil (oz. se je nisem mogel udeleziti, ker je enostavno se ni bilo). Samo kot neodvisnega opazovalca me pa bode v oci nekaj. Odkar so uvedli maturo, nastajajo novi in novi skandali in senzacije, katere novinarji se bolj razpihnejo.

Najbolj mi je pred letosnjim najnovejsim skandalom ostalo v spominu, kako so nadzorni ucitelji opazili nekega dijaka (ne spomnim se vec od kod), da je imel prepisane resitve maturitetnih nalog. V redu... Koliko pa je bilo taksnih, ki jih niso dobili? Koliko pa je bilo taksnih, ki so dobili resitve preko VIP (vemo, da se dandanes ogromno dela preko tega) in se jih nagulili na pamet, pa jih niso mogli dobiti? Saj pa vsi vemo, da gre s skrivnostimi takole, ce ve en, ne ve noben, ce pa vesta dva, ve cel svet!

Letos pa... Ah... Kako fajn je imeti ocka na vplivnem polozaju z veliko denarja? Takrat se ti ni treba bati, placal ti bo tiste izpite, pa tudi, ce si zgrnil pri enem ali dveh predmetih. Mislim, da se ob tem lahko pocutijo opeharjene vsi dijaki, ki niso izpolnjevali pogojev za maturo, ker jim je pac spodletelo pri kaksnem predmetu ali dveh. Vem, to je normalno. Mogoce te ima kaksen prfoks v zelodcu ali pa si imel slab dan in takrat pa adijo matura... (To govorim seveda v primerih, da nimas dovolj denarja, da bi se lahko izpisal iz sole, kjer ti je spodletelo in opravljal izpite na Univerzumu).
Pri celi stvari se mi zdi se najbolj cudno to, da g. solski minister sicer priznava napako, kljub temu pa trdi, da so se pristojni organi odzvali. Verjamem, da so se, ker so slucajno bili nadzorni ucitelji iz tiste sole, kjer je fantu spodletelo. Kaj pa ce ne bi bili? Vse skupaj bi bilo pometeno pod preprogo...

Zdi se mi, da se je od uvedbe mature pa do sedaj pokazalo, kako nesmiselna je ta enotna matura. Da ne govorim, da se s taksno maturo sprejema na fakultete ogromno taksnih kandidatov, ki jih bodoci studij sploh ne zanima... Na primer, da ti matematika potegne toliko tock navzdol, da nisi sprejet na studij nemscine, kljub temu, da si se bil na ne vem koliko tecajih nemscine in nemsko tekoce govoris in te zanima... Ali pa, da pades iz kaksnega cisto druzboslovnega predmeta in zato nisi sprejet na studij biologije, ceprav se s tem ukvajas ze celo zivljenje?

Zanima me kaj je bilo narobe s prejsnjim sistemom sprejemanja na fakultete, kjer so bili zakljucni izpiti (da si pokazal neko zakljuceno znanje iz srednje sole) in sprejemni izpiti, kjer si dokazal sposobnosti za studij, katerega si si izbral?

Za konec naj se opravicim vsem, ki so ze opravili zrelostni izpit, pa tudi ostalim, ki sem jih morda uzalil.

Vi ste od 8. avgusta 1998 obiskovalec te strani in kolikor se strinjate ali ne strinjate z menoj, mi lahko posljete elektronsko posto.