Είμαι από ετών φανατική αναγνώστριά σας. Η εφημερίδα σας εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί στο σπίτι μου το απαραίτητο συμπλήρωμα της κυριακάτικης αργίας. Και όχι μόνον. Αλλά θα έλεγα θαρρετά ότι σας διαφημίζω όλα αυτά τα χρόνια στο Λύκειο που διδάσκω ως φιλόλογος, γιατί χρησιμοποιώ τα διάφορα άρθρα από τις επιφυλλίδες κλπ. τα σχετικά με διάφορα θέματα για το μάθημα της Εκθεσης - Εκφρασης στη Β' και Γ' λυκείου που διδάσκω αλλά και άλλο υλικό (ντοκουμέντα, φωτογραφίες, χάρτες κλπ.) για άλλα μαθήματα, π.χ. της Ιστορίας Κορμού, αλλά και για την Πολιτική Αγωγή. Το συρτάρι του γραφείου μου είναι γεμάτο από ανανεωμένα φύλλα της εφημερίδας σας.
Σήμερα παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ προς τον συντάκτη σας τον κ. Ι. Πρετεντέρη για να απαντήσω στο άρθρο του προς την Παναγία (Α15, «Το Βήμα», 15 Ιουνίου 1997). Αν κάποιος διάβαζε μόνο τον τίτλο, τη Υπερμάχω, θα περίμενε πως το άρθρο θα αποτελούσε ίσως κάποιο ύμνο ή επευφημία προς τη Θεομήτορα και όχι μια ύβρη. Ισως να φαίνεται αρκετά βαριά η λέξη αλλά δυστυχώς δεν περίμενα το ομολογώ να διαβάσω, στην εγκυρότατη εφημερίδα σας, ένα τέτοιο άρθρο.
Και ερωτώ τον κ. Πρετεντέρη:
α) Εχετε υποστεί καμία ζημία, βλάβη κ.τ.λ. από την Παναγία για να την κατηγορείτε και μάλιστα με τόσο υπαινικτικό τρόπο;
β) Αν το πρόβλημά σας ήταν η συμπεριφορά των 2 αστυνομικών ή ό,τι είπαν έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη συνθήκη του Σένγκεν, τι σας έφταιξε η Παναγία ώστε να την περιπλέξετε στις υποθέσεις των πολιτικών; Πιστεύω ακράδαντα ότι η φυσική σας μητέρα, που είναι η καλύτερη για σας, τυγχάνει απόλυτης τιμής και σεβασμού από σας.
Αν δεν μπορείτε να Την σεβαστείτε την Παναγία αυτή που αποτελεί τη Μητέρα όλων των ανθρώπων, που Την σεβάστηκαν, Την τίμησαν, Την ύμνησαν τόσες χιλιάδες ανθρώπινα χείλη ανά τον κόσμο, ανά τους αιώνες και Την τιμούν η σιωπή αποτελεί χρυσάφι.
Μην παίζετε εν ου παικτοίς.
Οταν βρεθείτε σε κάποιο έσχατο κίνδυνο, τότε σίγουρα μόνον ένα όνομα θα σας έλθει στα χείλη. Αυτή θα φωνάξετε ασυναίσθητα για να σας βοηθήσει.
Τελειώνοντας υπενθυμίζω πως το ίδιο φύλλο του κυριακάτικου «Βήματος» περιέχει ολοσέλιδες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού, διαφημίζοντας την έκθεση του Αγίου Ορους στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ - ΜΑΤΤΑ
Φιλόλογος του Λυκείου Παλιννοστούντων Ελληνοπαίδων Θεσσαλονίκης