Κράτος: άρασσε μάλλον, σφίγγε, μηδεμή χάλα. (Ασχυλου: Προμηθεύς δεσμώτης,59) Κάπου ανάμεσα στις 9 Απριλίον ε.έ. ημέρα της τελευταίας προβληθείσης εχπομπής και 24 του ιδίου μηνός, ο κυβερνών εκσυγχρονισμός μου έκοψε την εκπομπή μου <<Πατριδογνωσία>> από την ΕΤ-3. Σε πλείστους αναγνώστες της <<Ελενθεροτνπίας>> αλλά κυρίως, στο σύνολο των βορείων Ελλήνων ήταν γνωστή η <<Πατριδογνω- σία>>, μια επί δυόμισι έτη απόπειρα να αναδείξω τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό, στις ποικίλες εκφάνσεις τον (λόγος, μελωδία, γασερονομία, πολίτευμα) και, κυρίως, τονς σημερινούς διακόνους αυτής της ελληνότροπης παιδεύσεως. Την <<Πατριδογνωσία>> την αγάπησαν πολλοί, συμμετέχοντες και ερανίζονεες από αυτήν ίχνη και νόστον προσώπου, την εμίσησε δε ουδείς. Παρ' όλον δε που την θέλησα και δασκαλίστικη και πληκτική, ουδείς φαίνεται να έπληξε και ουδένα πολιτικώς έπληξα, κατά τα δυόμισι χρόνια της. Η πολιτική περί συγκυρίας συζήτηση δεν ανήκε στον ορίζοντα της εκπομπής. Κατά την εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, η διεύθυνση της ΕΤ-3, χωρίς να μου εμφανισθεί γραπτώς ή προφορικώς, έβαλε και μου είπαν -αναισχύντως αισχυντηλώς- ότι η εκπομπή <<κόβεται>>. Ειρήσθω εν ελευθεροτυπία ότιείχα ήδη μαγνητοσκοπήσει άλλες δύο εκπομπές, για τις οποίες μου είπαν ότι κόβονται κι αυτές, όπως ολόκληρη κόβεται και η <<Πατρι- δογνωσία>>. Στην ερώτησή μου από πουί πέφτει ο πέλεκυς, μου απήντησαν με νόημα: <<από ψηλά, ψηλά, πολύ ψηλά>>. Οταν ξαναρώτησα από πόσο ψηλά, με διαβεβαίωσαν πως <<πιο ψηλά δεν γίνεται>>. Αφαιρουμένου επομένως και εν λόγως τον Παντοκράτορος, διότι, ως γνωστόν, <<αιτία πλανωμένη, Θεός αναίτιος>>, η πλάνη, δηλαδή το κόψιμο, προήλθε αφευκτως από τον κατ' εικόνα πεπτωχυίαν Παντοκράτορα, άρα τον Σημίτη. Και επειδή, κατ' αντίθεσιν προς τον Τρόπον μας, ο τόπος είναι μικρός και όλοι -οι τον le tout Athenes, τουλάχιστον- γνωριζόμαστε, έμαθα ότι, αναντιρρήτως, το κόψιμο εξεπορεύθη από <<το περιβάλλον τον Σημίτη>>. Αψευδής, άλλωστε,μάρτυς του αληθους είναι η εν πανικώ περίτρομος συμπεριφορά της διευθύνσεως τον σταθμού: είχε δύο, ήδη, εγγεγραμμένες εκπομπές, τις οποίες, ως νουνεχής, θα τις είχε προβάλει στα δύο επόμενα δεκαπενθήμερα, ώστε χοντρά στραβά να <<κλείσει>> την χρονιά του, σώζονεας τα ασχήμονα προσχήματα. Τόσο μυαλό έχει. Το ότι o κομματικός διευθυντής της ΕΤ-3 δεν έπραξε το σώφρον, αποδειχννει το άvωθεv αλλόφρον: και ως αιτία τον πανικού του και ως άνωθεν ασχημία. Μόλις το έμαθα, αποφάσισα να μην είμαι βίαιος, δηλαδή βιαστικός, ώστε να μην αδικήσω. Τα συμβάντα, λοιπόν, τα είπα οτον Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος πάσχει το ιλαροτραγικόν συναμφότερον: είναι ταυτοχρόνως και φίλος μου και εκσυγχρο- νιστής. Ο καλός μου Πασχαλίδης,ως προς το θέμα αυτό, είχε - μέχρι σήμερα- απόδοση καθαρώς εκσυγχρονιστική, δηλαδή μηδενική, όπερ μον επιβεβαίωσε, έτι περαιτέρω, την άνωθεν εχπόρενσιν της εκκοπής της εχπομπής. Τυχαία, επίσης, βρέθηκα με τον Πάγχαλο, o οποίος προθύμως μου είπε ότι θα πράξει. Ο Πάγχαλος όμως - μέχρι της σήμερον - αγρόν ηγόρασε, εκτός εάν, κατά παγίαν συνήθειαν τον υπουργείου Εξωτερικών τεμενάδων, αγρόν επώλησε. Το κόψιμο λοιπόν της Πατριδογνωσίας>> έχει ως εξής: 1ον Το <<περιβάλλον>> τον Σημίτη έκοψε την <<Πατριδογνω- σία>> και επειδή, όπως λέει ο ελληνικός πολιτισμός, <<το ψάριβρωμάει από το κεφάλι>>, την <<Πατριδογνωσία>> την έκοψε ο Σημίτης. 2ον Το κόψιμο της <<Πατριδογνωσίας>> συνιστά αυτοπερίφωρη δίωξη για τα φρονήματά μου, εκτός εκπομπής, διότι, λόγω πλαισίον, στη <<Πατριδογνωσία>> ουδέποτε έγινε τρέχουσα πολιτική συζήτηση. (Αυτό δεν σημαίνει ότι το κόψιμο θα ήταν νόμιμο στην εναντία περίπτωση.) 3ον Τα ΜΜΕ μπορεί να είναι ίσως ιδιοκτησία του κυβερνώτος κόμματος είναι όμως και των υπολοίπων, άρα και δική μου. Θα ασκήσω λοιπόν παν νόμιμον κι έκνομον ΜΜΕ (όπως την ροχάλα, το βρωμόστομα κ.λπ.) για να αποκατιστήσω την τρωθείσα Πατριδογνωσία Ο δε κομματικός διευθυντής, δηλαδή ο Πρωτοστάτης εκσυγχρονιστής, θα πρέπει να απολογηθεί προς τους Ελληνες ιδιοκτήτες της ΕΤ-3, πρας τους οποίους συμπεριεφέρθη με το τρόπο που δείχνει και το μικρομεσαίου του και την αγωγή του: δεν καταδέχθηκε ούτε καν να δώσει κάποια τηλεοπτική εξήγηση στους τηλεοπτικούς κοινωνούς-πολίτες. Εκσυγχρονιστική ευρωμπόχα; 4ον Επειδή το κόψιμο έγινε από δημοσιογράφο και έχει σχέση με την ελευθεροτυπία και την λογοκρισία, το θέμα ανήκει στην ΕΣΗΕΑ, πον δειχνει εσχάτως ότι δεν είναι κομματική αρβύλα και το ΕΣΡ, που δεν δείχνει απολύτως τίποτε. Ενδεχομένως είναι και Θέμα προστασίας των δεσμίων από τα κομματόκλαδα καταναλωτών Λέω να σννεχίσω.