KORAY'IN BRİÇ SAYFALARINA HOŞGELDİNİZ...

Herkese Merhaba;

Ben Koray Biçer, 1977 yılında Isparta'da doğdum ve halen bu kentteki Süleyman Demirel Üniversitesi Matematik bölümünde okumaktayım. Bölümü bitirdikten sonra bilgisayar üzerine Master yapmak ve hayatımı bilişim sektöründe iyi bir yer alarak devem ettirmek istiyorum. Bilişim dünyasının hızla geliştiği şu günlerde Web tasarımı da nerdeyse vazgeçilmez bir tanıtım aracı haline geldi. Durum böyle olunca bende bilgilerimi ve fikirlerimi diğer insanlarla paylaşma yoluna gitmede hiçbir sakınca görmedim doğrusu.Gördüğünüz gibi sayfamızın ana konusu Briç sporu ve pek az kişiye hitap eden bir spor dalı olması nedeniyle bu sayfa da pek az bir kesime hitap edecektir. Türkiye'de briç sektörünün bir an önce devlet destekli duruma getirilmesi ve uluslararası turnuvalarda başarılar sağlanması dileğiyle...

Koray Biçer                                                                                        SDÜ Briç Kulübü Bşk. Yrd.

KISA BRİÇ TARİHİ

Briç'in tarihi yaklaşık olarak 70 yıla dayanıyor ama Dünyada modern anlamda Briç oynanmaya başlayalı yaklaşık 30 yıl oldu. 70 yıl öncesine kadar Briç öğrenilmesi imkansız bir oyun gibi görünüyordu, çünkü belirli bir sistem bile yoktu ortada. Birgün Amerika'nın Florida Eyaletinden adı "Michael Goren" olan bir adam çıktı ve Briç'te puanlama sistemini keşfettiğini açıkladı. O günden sonra Briç oynanması çok kolaybir oyun haline geldi ve bulanın adıyla yaklaşık olarak 10 yıl Goren sistemi hakimiyetini sürdürdü. 1955'li yıllarda Fransa'da "Fransız beşli majör" adı altında bir sistem geliştirilmeye başlandı ve gelişim süreci tamamlandığında ortaya gerçekten muhteşem bir sistem çıkmıştı. Herkes beşli majör sisteminin kolaylıklarından bahsediyor ve oynanması için diğerlerini  teşvik ediyordu. Herşey çok güzel giderken Amerika'da 24 yaşına gelen "Bobby Goldman" adlı bir genç Fransız sisteminin açıklarını yakalamaya ve "Amerikan beşli majör" sisteminin temel taşlarını çoktan oturtmaya başlamıştı. En sonunda 1975'e gelindiğinde Amerikan beşli majör sistemi dünya arenasında üstünlüğünü ortaya koymaya başlamıştı. Bu konuda büyük ve en ünlü briç üstadı Michael Goren bir toplantıda   "Briç deklereden ibarettir" sözüyle sistemlerde önemli olan herşeyin deklere olduğunu herkese anlatıyordu. Günümüze gelindiğinde ise Amerikan beşli majör sistemi üstünlüğünü çoktan kanıtlamış bulunuyor ve ben de fanatik bir amerikan sistemi taraftarı olduğum için Briç sporunda belirli bir konuma gelmiş herkesin Amerikan sistemine geçmesini tavsiye ediyorum. Briç'in Türkiye'de iyi yerlere gelmesi umuduyla dostlukla kalın!...

En favori Briç siteleri

Bundan yaklaşık 40 yıl önce Amerika Modern Briç'in temellerini atmaya başlamıştı ve bugün Briç sporu Türkiye'de yavaş yavaş o temellere oturuyor. Oynamak veya bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki yerli ve yabancı linklere mutlaka ayrıntılı olarak bakın!...