HACMEBKA

Hmmm... Se zapochna toa dolgo toplo leto nekade vo dalecnata 1975 godina za posle 9meseci i 11 dena na 03.05.1976 da se rodi deteto so broj 1533. Epicentarot beshe vo drzavna bolnica vo Skopje a vremeto 8.35 nautro.  Rabotite vednash pocnaa da odat shashavo! Prvo ja izmochkav babicata.........Pa koj normalen kje dodrzhi polni 9 meseci!?! :) Znam deka ne vlegov vo Ginisovata kniga no zatoa me registriraa vo knigata na rodenite i me pushtija domaaa! A doma, babicka letashe od radost shto i se rodilo prvo vnuche, a ja onaka zeleno ja gledav i se cudev sto i e na "starata". Nekako me namolija da me izbanjaat, a jas nesakav, posto i onaka so meseci se banjav kaj mama i kozata skoro mi se raspadna od toa ali aj, koj ke im dokaze na niv. Ne me razbiraa ni togash...

Inaku mnogu brgu sakav da porasnam i da napravam raboti sto gi pravea pogolemite od mene.) Ama prvo morav da k'snam nesto! Im rekov da ispecat nekoe "bishence" ne pogolemo taka od 40 kila i taka pocnav da se oformuvam. Me ranea intenzivno so se i seshto, duri preteruvaa, pa nabrgu deteto vo slucajov "jas" pocna da raste! Nekogas rastenjeto morav da go izveduvam na drugo mesto, podaleku od doma kaj baba. Za toa beshe zadolzhen dedo mi Ivan (po koj sum krsten) koj me vodese na (dosadni)proshetki po Gradskiot Park. Mnogu chesto naogjav zanimacija so toa shto kje shlaknev vo prvoto virche sto beshe dovolno golemo za da se napravam crven od ..ovaj mokar. I, im tekna deka sum dosaden, pa me odnesoa vo gradinka. Posle nekolkunedelni borbi za vlast konecno i dobiv nesto sto barem mozhe da se nareche "pravo na glas". Zastanav megju onie shto gi donesuvaa "zakonite" vo gradinkata, eden od onie shto se karashe so ucitelkite. Onie koi go zasluzija ne gi tepav tuku gi terav da lizhat sapun. :> Duri prv bev za slikanje taa godina! I togash........

"Pocna da mi teknue!"...SE VLjUBIV! Kuklata se vikashe Mirjana. Beshe glavna riba vo "vtora grupa", a ziveeshe 2 zgradi do mene...ehh, stalno ja gledav nadvor i mislam deka prvpat vo zivotot pocuvstvuvav nekoja griza kon nekogo, nesto sto mozebi moze da se narece iskra na ljubovta. Steta sto mnogu brgu se otselija i nemozev da ja gledam. Seuste se budeshe mazhot vo mene. Po nekoe vreme "Pocna da mi teknue"- povtorno! se vikashe Maja. Beshe vistinsko
chokoladno srcence zavitkano vo raznobojni fustancinja nacckani so cvetchinja.
Kako i nemashe da bide cokoladna koga stalno so ucitelkata se tepashe za
eurokrem i slicni kafeavo-beli slatki proizvodi. Tolku placheshe sto sekogash
dobivashe edno krajche povekje, namackano so 2 sloja na eurokrem. Ubavo beshe
dodeka "traeshe". Ich ne mi se ideshe od gradinkata. Tolku porasnav sto posle nea
vednash me zapishaa vo cetvrto oddelenie,-) Uchev vo O.U."Brakja Ribar" denes "Dimitar Miladinov", sproti ZOIL "Makedonija". Beshe mnogu interesno. Oh neeee, ljubov, pak. Devojkata se vikashe Biljana. Imashe prekrasna rusa kosa zamrsena (najcesto)vo "kiki" ili edna pletenka debela kolku rakava. :)) Denes taa devojka e uste tolku poubava od porano. Vodi anketi i na MTV a ja ima i vo emisijata "Pulsiranja".Ehh..toa bese ednostrana ljubov...I den denes ne znae za toa. Posle toa si zaminav od toa uciliste. Me zapisaa 5-tto odd. vo O.U."Edvard Kardelj" denesno "Gjorgji Puleski". Poradi toa sto se preselivme vo nas.Aerodrom. Klasnata mi predavashe Matematika. Nauka koja i denes tolku ja sakam (hrrk, pljuuffff). Da, kaj zastanav? Od jazici ucev francuski i cesto za zagrevanje pred casot se maaFme so kredi. Bev dobar strelec. Znam deka ednas bev i na raport kaj klasnata. Otkoga od sram propadnav eden kat podole nikogash
ne mi tekna da zemam kreda vo raka. Se smiriv malce iako si bev mirno momce.
Normalno, devojchici i ponatamu mi go matea umot. Vo 5-tto moite mi donesoa kompjuter od Spanija (1987) i od togas pobrlavev po tie silikonski umovi. Vo mojot klas prvpat zapoznav devoJchE koe beshe "popaleno" po kompjuterite,-) Do togash mislev deka samo "nas" ne interesiraat tie igracki. Nema da ja imenuvam iako znae deka ke ja spomnam. Taa e najludata Diva na irc :P ,objection! Ok, znam!-) Inaku toj prv elektronski prijatel mi beshe ZX Spectrum 128K +2. Sto sakav, a!.ponatamu za devojkite nema da zboram (mnogu) zasto imam ogranicen web prostor. Ushte pred da zavrsam osnovno pocnav da treniram tenis vo TK "JUG". Ideshe kako po loj, trcav kako konj, bev napreden iako (kako i sekogash) bev zaoblena tulumba. I togas, se prekina eden son. Si go povrediv okoto i lezev 16 dena vo bolnica. Me drogiraa so injekcii koi mi gi pleskaa direktno, vo oko. Napatena dusicka , ama toa e. Srekja imashe dooobri mladi studentki koi nesebichno se nadvisnuvaa nad mene za da me prouchat podobro. Zatoa i ozdravev mnogu brgu! Toa bese vo 8-mo oddelenie nekade vo maj i znam deka samo na kraj dojdov da se sliknam na poslednata slika vo moeto osnovno obrazovanie. Taka zavrsi eden period vo mojot zhivot, ispolnet so se i seshto....
..Sredno bev zapisan in the ghetto vo M.U. "Goce Delcev". Koe trebase da mi bide otskocna lajsna kon Masinski Fakultet. Vo prva godina nemozev da se vklopam vo Matematikata! Imav za red nekolku banderi, kolku da sprovedam direktna telefonska vrska do doma. Pa nemase vo moe vreme mobilki! Stariot vide deka kje padne "troshenje na impulsi" i otide kaj profesorot (denes seuste predava vo Josip Broz). Go natera sekoj cas jas da gi povtoruvam lekciite od prethodnoto predavanje. Kompletno predavanje za 5 min! Uh....ama znaev se! Poslednata pismena beshe odluchuvachka. Jas dobiv 5-ka! Doagjaa od drugite klasovi da me vidat kako da sum majmun! Bidejki profesorot retko pustase srce, pa ne im se veruvashe deka jas go imam Bingoto. Za kraj imav 4-ka. ;)) Kolku za informacija (znam deka nekoj sepak kje go interesira ;) , nemase mnogu zhenski vo toa shkolo. Edinstvena jaka cura od toa uciliste shto mi ja zovrivashe krvta beshe edna dolgokosa karatistka sto ziveeshe vo Kisela Voda;-) E sto sea, rekovme za toa nema:P
Otkoga go zavrshiv srednoto, dojde vreme da odam nekade na fakultet! Se znaese od porano, po stapkite na stariot ajde na Mashinski! Super mi trgna. Da ne pocnaa pointenzivno da mi rabotat hormonite. Plivav tamu kade shto beshe pomirno. Najmnogu od se shto sakav e da se upukam na vezhbi zaedno so onie od "ekologija". Siroti, ucea geografija, biologija, bio diverzitet...i crtanje vo AutoCAD! :-)) Kradev Internet chasovi pa duri i kradev nasmevki od srekjnite koleshki na koi cesto im pomagav, a koi na taa nasoka bea mnogu po mnogubrojni od maskite. Super period. Pravev mali eksperimenti na novite kompjuteri shto togash gi donesoa. Detska radost koja na momenti mozheshe da prejde vo histerija! Profesorot po "Kompjuteri i Programiranje" cesto si kubeshe kosa. Zatoa, denes mu e poretka, a jas ne polozhiv. No, vetuvam deka ovaa sesija kje go polozam! Cesto mi se slucuvashe da bidam opomenat od operatorite vo smetackiot centar. Posto se "naslushuvashe" koj najbrzo "sviri" na tastatura. Ednash duri bev povikan na "sluzhben razgovor" poshto nekako celata sodrzhina na diskot kaj shto sedev jas se prenese na serverot. Neznam nisto za toa. Jas i Unix-) Denes me pozdravuvaat na ime koga kje vlezam tamu. Sega sesuhte sum na Mashinski bidejki ne sum go zavrshil, no kje bide. Povremeno podrabotuvam, pak so kompjuterite, a celovo ova moderno vreme koe preku ovoj monitor i tastatura mi vleguva vo krvta malku me ottrgnuva od nekoi raboti. Seushte, ljubovta mi e najvazhnoto nesto. Toa go znaat site koi podobro me poznavaat. Onie koi malku me znaat cesto me smetaat za "weird guy". Se pretvoriv vo mashina koja zivee na internet no nabrgu ke go saniram toa. <kLikNiME> seuste ke go ima na irc, makar kako bot. Za se shto kje se sluchi ponatamu jas se nadevam deka kje go vnesam ovde. Do citanje.

kl-mal2.jpg (14469 bytes)

Sto se odnesuva na mama, tato, dada i ostanatite dragi zhivotinki, niv gi "chuvam" za nekoe sledno prodolzhenie.....ako zasluzhat ;-)