![]() |
Federația Română de Scrabble |
|
  | 2001 |
Cuvinte propuse |
Pagina 1 |
| SKANDERBEG, skanderbeguri | Propune: Octavian Laiu |
Definiție: Întrecere sportivă între doi parteneri care își măsoară forța brațelor.
Argument: Pentru că e folosit atât în vorbirea curentă cât și în mass-media.
| COTAȚIE, cotații | Propune: Ninel Aldea |
Definiție:
Argument: ...
| ACCESA, accesez... | Propune: Ninel Aldea |
Definiție:
Argument: ...
| FRACTAL, fractali... | Propune: Cătălin Caba |
Definiție:
Argument: Mă uitam la Ianțu și a fost o întrebare cu teoria fractalilor și m-am dus la dicționar si ... surpriză, nu e! Stiu că e din matematică, e un termen științific extrem de uzitat în mediile înalte.
| EROGEN, erogenă... | Propune: Cătălin Caba |
Definiție/Argument: Apare in orice curs de educatie sexuală. Nu mă pricep la definiții, dar e un cuvînt folosit 100% și nu de un an-doi...
| ARHIVA, arhivez... (v. tranz.) | Propune: Claudia Mihai |
Definiție: În sensul clasic, a pune la arhivă (documente). În sens informatic, a comprima un fișier, pentru a reduce spațiul pe care-l ocupă - de obicei cu ajutorul programului (WIN)ZIP.
Argument: E clar că e nevoie de un cuvînt! Cred că ar fi cazul să propun și ZIP și A ZIPA, folosite din ce în ce mai mult de toți cei care lucrează pe calculator.
| EXONDA, exondează... (v. intranz., unipers.) | Propune: Paul Răican |
Definiție:
Argument: Propun eliminarea formelor EXONDEZ, EXONDEZI,
etc. (a exonda se referă la scoarța terestră); asta pentru că vocabularul nu trebuie învățat mecanic, ci inteligent!
L
(Claudia Mihai) Nu sînt de acord să scoatem nimic, deocamdată, din dicționar. Există mult mai multe situații în care, dimpotrivă, un verb a căpătat între timp un sens personal, iar dicționarul nu-l menționează (sau a devenit tranzitiv - vezi A CONFIGURA - iar LOC-2 nu ne dă voie să-i flexionăm participiul).
| BLUFA, blufez... (v. intranz.) | Propune: Paul Răican |
Definiție:
Argument:
| GUPĂ, gupe... | Propune: Liviu Dochiu |
Definiție: E un pește.
Argument: Ca și cormoranul - există!
| EXUDARE, exudări... | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
L
(Claudia Mihai) Poate, EXSUDARE...
L
(Laurențiu Vornicu) Corect este EXSUDAT / EXSUDARE
(dacă se referă la termenul medical)
| ELOXAJ, eloxaje... | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
| BUZAR, ???... | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
| TERMOPLONJOR, termoplonjoare... | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
| DAN, dani... | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
| SUZETA, suzete... | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
| CADITA, cădițe... | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
| FLAPSURI, flapsurile, flapsurilor | Propune: Sergiu Drăguț |
Definiție:
Argument:
| BIVERB, biverbe... | Propune: Viorel Grosu |
Definiție:
Argument:
J
(Tavi Mocanu) Ar fi de dorit lărgirea ariei cu alți
termeni uzuali și neconsemnați din rebus, de exemplu: hipocren, zeppa etc...
| DISCHETA, dischete... | Propune: Nistor Costea |
Definiție:
Argument:
| GALEZ, galeză... | Propune: Nistor Costea |
Definiție:
Argument:
| BONUS, bonusuri... | Propune: Nistor Costea |
Definiție:
Argument:
| (Pluralul substantivelor F107) | Propune: Octavian Mocanu |
Propunere: adoptarea pluralului la toate substantivele terminate în -tate, (tu)dine, -ețe, -iște, -re...
Argumentație: (vezi pagina specială).
Notă importantă. Minirevoluția* de mai sus nu încearcă
altceva decît sistematizarea situației haotice care bîntuie din păcate
nu numai în microcosmosul F107. Ar fi de dorit pe măsura forțelor, timpului liber și voinței o trecere în revistă mult mai amplă a
tuturor categoriilor gramaticale pentru înlăturarea pe cît posibil a voii
întîmplării...
| SCRABBLE, scrabbluri... (N??) | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție: Modificarea categoriei gramaticale a cuvîntului scrabble de la "" (invariabil) la (N??).
Argument: Este absurd să forțăm un cuvînt perfect flexionabil la statutul rigid, nedeclinabil. Are aceeași formă ca joule (doar că e neutru), este un termen care desemnează un obiect concret, în concluzie, prezintă toate premizele pentru a fi declinat.
J
(Claudia Mihai) E clar că e declinabil, nu atît ca nume al jocului (eu continui să spun "jocul de scrabble"), cît ca denumire a depunerilor noastre preferate (care sînt, evident, mai multe...). Oricum, ortografierile SCRABBLE-URI sau SCRABBLEUL îmi zgîrie privirea. Strict informatic, s-ar putea încadra în grupa N37 (lucru, lucrul), sau - mai evident - în grupa N76 (agio, agiul). Mecanismul de flexionare e același: cade vocala finală și se adaugă terminațiile -UL(UI), -URI(LE/LOR).
L
(Laur Vornicu) Cel mult scrabbleul.
J
(Claudia Mihai) De unde se vede că nimeni nu citește ce scriu ceilalți... Citez din DOOM: "consommé s.n., (pl. consommeuri)". Numai că, acolo, se pronunță e-ul... ba, chiar se accentuează...
| SCREBĂL, screbăluri... (N24) | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție: varianta românizată a denumirii scrabble.
L
(Claudia Mihai) Foarte greu de spus cum va evolua ortografia acestui cuvînt. Imi aduc aminte că Dan Ursuleanu îl pusese (într-o epigramă) să rimeze cu "greblă", deci sugera o posibilă grafie SCREBLĂ. In comerț existau la un moment dat jocuri de carton pe care scria SCRABLE, părînd să sugereze o pronunțare asemănătoare cu TABLE, după numele jocului respectiv. Pe de altă parte, sub influența articulării și a pluralului în -URI, precum și a altor cuvinte împrumutate care la origine se terminau în -BLE (cablu, ansamblu, dublu), e foarte posibil ca la un moment dat cuvîntul să devină SCRABLU, sau SCREBLU !
P.S. (01.04.01). În șoul "Vacanța Mare" de astă-seară, zice Leana lu' Pîrțag către vecinul Mitică, echipat pentru un meci de fotbal: "Mă, tu ai un fizic de SCRABLĂ..." (strict autentic, nu e banc de 1 aprilie!).
| SCRABBLIST, scrabblistă... | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție: Jucător de scrabble sau aparținător scrabblului.
J
(Claudia Mihai) Sigur că da, se scrie "shakespearian" (nu "shakespeare-ian"), "ceferist" (nu "cefere-ist") etc.
| SCRABBLISTIC, scrabblistică... | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție: Aparținător scrabblului.
J
(Claudia Mihai) Personal, spun "mișcarea scrabblistă", nu "scrabblistică", dar admit că adjectivul este folosit de unii autori în revistele noastre, deci recunosc existența lui și n-am nimic împotriva adoptării.
| SCREBLIST(IC), screblist(ic)ă... | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție: variante românizate ale cuvintelor scrabblist și scrabblistic.
L
(Claudia Mihai) În privința variantelor, eu cred că ar trebui să mai așteptăm vreo cîțiva ani, mai întîi să se impună noțiunea... și jocul! (vezi și intervenția mea la SCREBĂL).
| PERESTROICA, perestroici (F43) | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție/Argument: neologism de circulație internațională (în română ceul* va înlocui kaul*).
| GLASNOST, glasnosturi (N24) | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție/Argument: neologism de circulație internațională (semnul moale nu are corespondent).
J
(Claudia Mihai) Ba are! Dacă am transcrie GLASNOSTI, s-ar pronunța exact ca în rusă! Dar merge și-așa...
| SAMIZDAT, samizdate (N1) | Propune: Octavian Mocanu |
Definiție/Argument: neologism de circulație internațională.
K
(Laur Vornicu) Nu stiu ce e asta.
J
(Tavi Mocanu) < rusă, autoeditare, difuzarea clandestină a lucrărilor interzise de către cenzură.