aofesplash.jpg (4799 bytes)

Zaman su gibi akıp gidiyor.Bir zamanlar comodorre64 de "Yav abi şu oyun çalışmıyo, gelip kafa ayarını      yaparmısın" derken. Şimdi büyüdük. Artık abim gelip "Yav onur bu oyun nasıl olcak çözemedim" diyor.İşte o küçüklük zamanalarımda daha bilgisayar dünyasını tam tanıyamıyarak şöyle laflar ediyodum "Gevurlar ne biçim oyun yapıyor.Acaba Türkler de böyle bi oyun yaparmı".Ama büyüdüm ve böyle oyunların türkler tarafından zor yapılacağın anladım ve bu sefer "Acaba şu oyunda Türkler olsa nasıl olurdu" demeye başladım.

O zamanlar da elime bir oyun geçti(aslında geçmedi basbaya gittim aldım).Age of Empires.2 hafta oyunun büyülü dünyasına kapıldıktan sonra kendime geldiğimde "Acaba bu oyunda türkler olsan nasıl olur" demeye başladım(Battal Gazi, Kara Murat vb).Oyunu bitirdikten sonra oturup ikincisi ni beklemeye başladım.

Temmuz99...Arkadaşım da Aoe(bundan sonra böyle söylenilecektir)'ın 2. si gördüm.Tabi kaçar mı hemen aldım.Beta versyonu olduğunu görünce biraz hevesim kursağımda kaldı denilebilir.Ama oyunu çalıştırıp bug sayısının fazla olmadığını görünce yine aynı şehvetle oyunu oynamaya başladım.Her şeyi tamamladım sıra ırk seçimine geldi.Sırayla bakmaya başladım Byzentine....Oda ne en sonda Turks.Tabi hemen onu seçtim.

aeeplltn.gif (411 bytes) Nedir Bu Türkler'in Hali

Oyuna başladım.Oda ne.Köleler acayip acayip şeyler söylüyorlar."Neyse az bi şey de olsa Türkçe'ye benziyo" dedim(amron = emret (çok benziyo dimi)).Saldırıya geçtiğimdeyse kendimi kahkaha atmaktan yerde buldum.Bizimkiler "Allah allah allah" diye saldırmıyor(zaten öyle saldırmasını da beklemiyordum.Ama keşke öyle saldırsaydılar).Benim askerlerimin dediği laf "El-hücuym" du(Bu yabancılar hala bizi Arapça konuşuyor sanıyo). Güçlülük bakımında da tabi ki Türkler en zayıf(Zaten ne bekliyebiliriz ki?Ama tarihe bakarsak hepsi önümüzde eğiliyordu.Hırslarını böyle mi alıyorlar acaba?).

aofellrn.gif (1184 bytes)Oyuna Hakkında

Microsoft Aoe2'yi çıkarttı, çıkarttıda bakalım Aoe1 den farkları ne, neleri değiştirmişler? Öncelikle binaların boyutu insanlardan küçük değil büyük olması. Bildiğiniz gibi Aoe1 de insanlarla binalar aynı boyda hatta insanlar daha büyüktü.Oyunda fazla yapı var, yapıyla birlikte daha fazla da ünite var. Grafiklerde de az da olsa değişme var ama okadar da fark yok. Zaten olmasına okadar da gerek yok. Çünkü en iyi grafikli real-time stratejilerden biri Aoe1'di(Myth'ı saymazsak. Onun türü başka sayılabilir). Evet değişiklikler bunlar.Fakat Aoe deki gibi Aoe2 de de yapay zeka da fazla ilerleme kaydedilememiş(Aoe1 den iyi olduğu kesin.O ayrı).

aeeplltn.gif (411 bytes)Menüler

Aradaki farkları da söyledikten sonra şimdi menülere bi göz atalım. O muhteşem demo dan sonra(Bu aoe serisinin demoları da bayağı iyi oluyor) menü kısmına geliyoruz. Menü şekli, dizaynı güzel. Ama sanki Heroes of Might & Magic 2 dan esinlenme var gibi.

Single Player:

Yeni oyuna başlamak ve yüklü olan oyunu oynamak için bolbol kullanacağımız seçenek.

Multi Player:

Modem, serial,net gibi yöntemlerle oyunda bir takım yerlere gelerek oyundan sıkılan kişilerin karşılıkları oynamaları için girecekleri yer(Aslında ben bunu Single Player dan çok kullanıyorum ama neyse).

Player:

Yeni oyuncu yaratmak için buraya gireceğiz.

Exit:

Söylemeye gerek varmı? Ne varmı! İyi söyliyelim bari. Çıkış(bu kadar).

Map Editor:

Oyun un haritalarını sular seller gibi ezberleyerek her şeyin nerde olduğunu bildiği için sıkılanlar buraya girerek kendi haritalarını yapabilirler(Ne farkı var haritayı kendim yaptığıma göre yine neyin nerde olduğunu bileceğim).

History:

Player dan yarattığımız oyuncuların başarılarını burdan görebiliriz.

About:

Oyun hakkında bi kaç gereksiz yazının olduğu yer

Zone:

Oyunu karşılıklı oynıycak birini bulamadıysanız buraya basarak www.zone.com a ışınlanıyorsunuz ve aynı Multi Player seçeneğinde olduğu gibi oyunu başka birileriyle oynıyabiliyorsunuz.

Configuration:

Oyunun ayarlarını yapabileceğiniz yer.

Evet giriş menüsü de böyle. Ama birde oyunun içindeki menüler var. Bir de onlara göz atalım. Sol üst köşede tahta, yiyecek, taş ve altın stoğunuzu görebilirsiniz. Bunların sağında hangi çağda olduğunuz yazıyor. Bunun sağında ise yine menüler var.

Ağaç:

Hangi binayı yaparsanız yaptığınız bina sayesinde yapabilceğiniz diğer birimleri gösteren tablo. Ben bunu ilerde anlatacağım fakat burda daha detaylı bi şekilde göürüsünüz.

Ağız:

Oyunda rakiplerinizle konuşmanızı sağlayan kısım. Bu işi oyunu multiplay oynarken "enter" a basarak da yapabilirsiniz. Fakat burdan girerseniz hem istediğiniz kişiye(öteki türlü herkese gidiyor) hemde sesli(ingilizce) mesaj gönderebilirsiniz.

Kılıç:

Diğer imparatorluklarla anlaşmalarınızı yapmaya yarayan bölüm. Burada diğer imparatorluklara vergi vererek onların koruması altına girebilirsiniz. Bunun sayesinde oyun daha zevkli oluyor ama bilgisayar çok fazla şey istiyor. Bu yüzden diğer insanlarla anlaşma yapmak daha mantıklı.

Ferman:

Oyunun ayarlarını yapacağınız yer. Yenilceğinizi anlayınca kaçmak için buraya gireceksiniz.

Sağ alt köşede harita var. Bunun etrafında da bi kaç tuş var...

Bayrak:

Oyuncuların puanlarını gösterir.

Güneş:

Harita da her şeyi gösterir.

Balta:

Harita da sadece birimleri(yani insanları ve binaları) gösterir.

Altın:

Harita da sadece kaynakları gösterir.

Menüleri de açıkladıktan sonra artık hangi çağda neleri yapabilirsiniz onları söyliyelim, bir kaç öneri veri son sözlerimizi söyliyelim ve bu yazıyıda bitirelim.

Dark Age:

House(30 Wood):

Ne kadar ev okadar birim.

Mill(100 Wood):

Çıkardığınız yiyecekler buraya getirilcek.

Mining Camp(100 Wood):

Çıkarttığınız taş ve altınlar buraya taşınacak.

Lumber Camp(100 Wood):

Çıkarttığınız ağaçlar buraya taşınacak.

Dock(100 Wood):

Liman. Gemiler burdan yapılcak ve balıkçı gemileriyle toplanan balıklar buraya getirilecek.

Farm(55 Wood):

Tarla. Yiyecek ihtiuacınızı tarla yaparak da karşılayabilirsiniz.

Barracks(150 Wood):

İlk savaşçı ünitelerinizi (piyade) yapacağınız bina.

Outpost(25 Wood):

Aslen hiç bi işe yaramıyormuş gibi gözükebilir. Ama düşmanların geldiği yere bunlardan koyarsanız düşmanlar size doğru gelirken onuları görerek önceden haberiniz olur. Böylece önleminizi alabilirsiniz.

Palisade Wall(5 Wood):

En güçsüz duvar şekli.

Middle Age (500 Food ve 2 tane dark age binası):

Blacksmith(120 Wood):

Orduyu daha güçlü hale getirmek için upgrade lerin yapıldığı bina.

Market(175 Wood):

Pazar. Diğer imparatorluklarla alışveriş yapmanızı sağlar.

Church(175 Wood):

Klise. Büyücülerinizi yapacağınız bina.

Archery Range(175 Wood):

Okçu birlikleri yetiştirebilceğiniz bina.

Stable(175 Wood):

Buda atlı birliklerin yetiştirebildiği bina.

Stone Wall(5 Wood):

Buda daha güçlü duvar şekli.

Watch Tower(150 Stone):

Gözetleme kulesi.

Gate(100 Wood, 50 Stone):

Geçişlerin (giriş, çıkış) yapıldığı kapı.

Feudal Age (800 Food, 200 Gold ve 2 tane middle age binası):

Universty(200 Wood):

Üniversite. Araştımaların yapıldığı yer.

Town Center(275 Wood):

Ana bina.

Castle(175 Wood):

Kale. Çok iyi ve dayanıklı savunma binası.

Siege Workshop(200 Wood):

Mancınık gibi uzun menzilli atıcı birimlerin yapıldığı bina.

Imperial Age (1000 Food, 800 Gold ve 2 tane feudal age binası):

Wonder(1000 Wood, 1000 Stone, 2000 Gold):

Aha imparatorluğunuzu temsil eden ulu heykel, bina.

Binalarda böyle. Şimdi size bir kaç taktik vermeye geldi. Pc oyunlarına real-time strateji lerle başlamış biri olarak size taktik vermem tabi ki iyi. Ama zaten oyunu kavramak okadar zor değil.

* Bolbol gözetleme kulesi koyun. Bu kulelerin içine de bir kaç okçu koyabilirsiniz.

* Farmıda bolbol yapın. Balıkçılığa da önem verin.

* İlk başlarda food ve wood a yumulun. Ama gold a da en az 2 köle gönderin. Tabi daha sonra gold a giden köle sayısını arttırırsınız. Stone ise okadar gerekli bi maden değil. Başlarda bir köle gönderirsiniz. Daha sonra arttırmaya karar verirseniz 3 den fazla köle göndermeyin.

* Madenlerin dibine binalarını kurun(Mesela "food un yanına mill" gibi). Bu zamandan kazanmanızı sağlıycaktır.

* Yukarıda bulunan birim aşşağıdakine karşı bariz avantajlıdır. Bunu unutmayın.

* Mancınıklar hem çok iyi bir savunma hemde çok iyi hücum birimi. Ama bunları kullanırken mutlaka korumalısınız. Çünkü yakınına gelen düşmanlara karşı hiç bir şey yapamıyor.

Bunları yaparsanız sizin için iyi olur, eğer yapmazsanız zor günler sizi bekliyor. Aoe2, bir çok yenilikler getiren Aoe1'in devamı. Ama Aoe2 de fazla bir yenilik yok fakat değişiklikler var (Bunlar da yeter zaten). Bill Amca'mız Aoe1'i süsleyip püsleyip beyenimize sunmuş. İyi de olmuş. Sonuç olarak oyun harika, gidip mutlaka alın. Fakat şu sıralar Tiberian Sun'ında çıkması bekleniyor. Onu da çıkınca inceleyeceğiz. Tiberian Sun çıkana kadar çok iyi bir alternatif Aoe2 (Belkide Tiberian Sun dan Daha iyi)...

Yapımcı: Microsoft

Minumum hdd alanı: 220 MB 

SONUÇ : %94

Her türlü isteyiniz için [email protected] a mail atabilirsiniz.

Onur (_onur) Yabuz