Bu dergide yazdigim ilk yazi(ula zate bu dergininde ilk sayisi)Onun içi sizinde anlamis oldugunuz gibi bazi yanlislarim imla hatalarim sunum bunum olabilir.Eyer bi hatam olursa o hatam icin simdidden sizlerden ozur diliyorum(gerci ozur dilicek adam yokda nese caktirmayin)Ve hemen Populous’a geciyorum.

Uganda Muganda

Oyun anlamis oldugunuz gibi bir 3BrealTimeStrateji.Bu oyundada diger benzerlerinde oldugu gibi Asker uretme buyu gelistyirme bina yapma vs vs var.Bazilari digerlerinin tipkisinin aynisi olsada oyunun bi kac olayi yeni sayilabilir ve oynanis sekli olarak digerlerine gore farkliliklari var(alinca gorursunuz)Oyunda Buyu cesidi oldukca fazla ve bu buyulerin hicbirinInde boruyle bi akrabaligi yok hepside oyunun gidisatini degistircek turden,buyu efektlerine gelince bunnarda baya guzel tutulmus,Hatta ilk gordugumde heyecandan salyalarim akmisti(hatta sora annem tirsip 911 e kuduz ihbari vermsti,zavalli... iice bunadi eheuehe), bole oluncada klavye islanip bozuldu(Neseki yedek vardi yoksa, bu yaziyi size vaktinden cok sora yetistircektim)...

Bir Yamyamin gunluk DefteriGün1:(Bugün bir beyaz yedim ikindi vakti bi tane daha yedim, sora bi kac tane daha yedimGun2:Bu sabah bi beyaz daha yedim ole vakti bitanedaha yedim sora.........)

Oyunun mantigi diger rts lerdeki gibi,adam uret guclen savunma yap daha daha cok adam uret simdi saldir seklinde.(Gerci yeni bisiler yapmaya calisanlar zicip batiryolar ama nese ad vermek istemiyorum sora tepemize binerler(TabiBizi takarlarsa:P)Gereginden fazla konustuk,Bu kadar Geik yeter artik oyuna geçmek istiyorum(istiyoruz).Alin iste size oyun.

Oyunda Kabileler ve her kabileye bagli bi saman büyücüsü(saman büyücüsü bi hatun bu arada) var.Her kabileninde kendi gezegeni var(cüs be oha lam her kabileye bi gezegen ha!!!..:d).Saman büyücüleri kabileyi insanlari yönetebiliyolar ve bu kabile üzerindeki herkeze ama herkeze söz geçirebiliyolar.Bu Saman denen Hatun öldügünde kabilenin dualariyla yenden ayaga kalkip(Tabi kabilenizde birileri kaldiysa,yoksa kustan bocukten baska kimse dua edemez ve samanda babayi alir) yine büyüleriyle tozu dumana katabiliyor.Bu arada samanlarin amaci tanri olmak zati oyunun konusuda böle(bizim saman samanliktan sikilip tanri olmak ister ve...)ve onun tanri olmasina yardim edebilecek kisiler kabilesi oluyor.Samana yeterince yardimci olabilmeniz için,kabilenin insanlarini evlere tikip ciftlestirmeniz gerekiyor(Bu arada kabilenin bütün nüfusunu erkekler olusturmakta(Ayip lam ayip töbe töbe),insanlariniz cogaldiktan sora istediginizi savasci istediginizi rahip yapabilirsiniz orasi size kalmis.

Ughh!!!

Asker:Bunnarin elinde bi kilic bide kalkan var.Köylülere göre kat kat iyi savasirlar bi kac tanesi bi araya gelincede tozu dumana katabilir.

Rahipler:Bunnar dovusten annamazlar ama is laf ebeligine ve konusmaya geldimi karsidaki takimin adamlarini bizim takima gecirecek kadar iyi konusurlar.(Saman veya karsi takimin rahipleri varsa meydandan uzak durun yoksa savascilarda dahil hepsi size atlar)

Amele:Ayak islerine bakar bina yapar ortaligi supurur.Agac keser falan filan(Bizim gibi yane)

Simdide yakinda yengeniz olcak samanin bi kac buyusunden bahsedcem(Hepsini yazamadim zamanim ve kafam dardi)

Blast:Ates Topu,en hizli dolan büyünüzdür(Ve tabiki en basit olani)

Swarm:Karsi takima,’’Amanin köyü arilar basti’’ detittirebilmek için.

Ligtning:Yildirim büyüsü etrafi tozu dumana katar.Buda Rakiplerinize ‘’Amanin kötüm yandi’’detittirebilmek için.

Tornado:Buda bildigimiz hortum, cok etkili.Karsi takima ‘’Hanim asagida havalar nasil’’detittirebilmek için.

Büyüler bitmedi amma ben bitirdim.Bu büyüleri oyundaki yapitlara(putlara) taparak edinebilirsiniz...

Simdide sirada not alabildigim(Almaya calistigim) bazi binalar var.Iste bunnar

Followers:ilk binaniz ve adamlarinizin çiftlestigi(Bu oyunu yapan adamlardan suphelenmeye basladim) yer.

Warrior Training:En basit savascilarin(kilicli kalkanli) yapildigi yer.

Matak Guard Tower:Çok Matak bir guard towerdir içine en fazla bi adam konulabilir.Ben genelde bunun icine saman buycusunu koyarim buyu menzili artar hemide büyücünüze ulasilmasi zor olur.

Large Hut:Buda followersin hormonlu versiyonu olmakla beraber, bu evde daha cok adam ciflestirebilirsiniz.

Eh biraz az bina büyü savasci yazdim ama zamanim bu kadardi. Binalarin evlerin buyulerin elemanlarin bi bolumunu acikladik.Artik sira oyunun kaderini belirlicek(bize göre) degerlendirme asamasina geldi.

444444444444444

Oyunda bi kere büyü efektleri için baya urastiklari kesin(yazinin baslarinda soledigim gibi)ikincisi evleri dagitmak cok zevkli ve dagilma efektleride cok detayli oluyor.Savaslarinda hakkini yememek lazim baya vurdulu kirdili ve bol adrelaninli oluyor.Oyundaki yeni fikirlere gelince , tutunacak cinsteler ve bunlarin bazi oyunlara örnek teskil ediceginden emin sayilabilirim(dikkat edin emin sayiabilirim dedim).Bu arada gezegenlerin uzaydan 3b sekilde gorulmeside yeni sayilacak fikirler arasinda.

555555555555555

Simdide geldik yan etkilerine.Bikerem Ses&muzik efektleri kötü sayilabilir.Tüm 3b strateji oyunlarinda oldugu gibi bundada kontrol zorluklari bulunmkakta.Ustelik cevrede samanlarla kabilelerden baska bir canli türünün bulunmamasida bana göre bir eksik.Karakterlerin 2b cizilmesi oyunda bazi grafiksel hatalarin cikmasina neden olmus .(Sekil1a örnek:Biraz uzaktaki bir karaktere yerden baktiginizda bir dev gibin gozukuyor)(umarim anlatsbilmisimdir).

The End

Iste geldik ilk yazimin sonuna umarim begenmissinizdir(Ben begenmedimde:Pd)Bide eyer derginin web sitesine girmek isterseniz http://move.to/amele yazmaniz yeterli.Bize sorularinizi ,sorunlarinizi sormak icinde irc.superonline.com daki #f-r-p #Gameshow #diablo2 odalarina girmelisiniz.

Iste böle...,baska bi yazida ve oyunda gorusmek uzere(Olursa tabe)Hoscakalin. Buyuklerin ellerinden kucuklerin gozlerinden yasimdakilerinde yanaklarindan oper gibi yaparim....Hepinize Byeee...