Gazetemizin Web Sayfasy: http://projman.hypermart.net

Her türlü irtibat için: [email protected]

Bana ICQ'dan ula?mak isterseniz: ICQ Uin: 2726187

Türk Cracker'ları Gazetesi ------ Sayı ------ 7:

Bu gazetenin haklaryyla ilgili bir kaç söz:

1- Gazetenin herhangi bir bölümü kaynak gösterilmek ?artyyla kullanylabilir.

2- HTML, DOC, TXT vs olarak her türlü ortamda serbestçe kullanylabilir, istenildi?i kadar ço?altylabilir.

3- TCG hiç bir suretle parayla satylamaz.

4- Sadece TCG'nin yazarlary içerik üzerinde de?i?tirme yapma hakkyna sahiptir.

5- Döküman üzerinde de?i?iklik yapyp yeniden yayynlanmasy yazarlaryn yazyly izniyle mümkün olabilir.

6- Bu döküman kaynak gösterilmek ?artyyla 3.parti dökümanlarda kullanylabilir.Alyntylarda TCG'nin hangi sayysyndan alyndy?y, yazaryn ady, dökümanyn orijinalinin nereden bulunaca?y açyk olarak belirtilmelidir.

7- Dökümanlarda var olabilecek her türlü hatadan, yazylanlaryn uygulandy?ynda do?abilecek maddi/manevi zararlardan dolayy yazarlar herhangi bir sorumluluk kabul etmezler.

8- Verilen bütün bilgiler e?itim amaçlydyr.

9- Bu gazeteyi okuyanlar  bu ?artlary aynen kabul etmi? sayylyrlar

Yçerik:

0- Editörden.

1- TCP ve UDP Portlary

2- Finger Nedir, Finger Açyklary

3- Güncel (Netbus Backdoor'u)

4- Nedir Bu Cine5 Olayy (Bölüm I)

5- HED, HIEW Programlaryny Tanyyalym

6- Ayyn Yorumu

7- Ayyn Programlary

0- Editörden:

TCG'den selamlar, 7. sayymyzy hosting'le ilgili problemlerden dolayy bir kaç gün rötarly da olsa yayynlamanyn heyecany içindeyiz.
    Türkiye'de internete ba?lanan insanlaryn sayysynyn gün geçtikçe artty?y, buna paralel olarak Internet Servis Sa?layycylarynyn ve Türk Telekom'un   altyapylaryny güçlendiremesinden dolayy sykyntyly internet ba?lantylary, hat me?gul sinyalleri arasynda internete ba?lanamama ya da yava? ba?lanma problemleri ya?yyoruz. Ynsanymyzyn Internet'te ke?fedebilece?i yüzlerce yer varken irc'de bol bol geyik muhabbeti yapyp mevcut hatlary me?gul etmesi de bir ba?ka problem.
    Her?eye ra?men Türkiye'de 8 yyldyr internet kullanylyyor, katlanarak da kullanylmaya devam ediliyor. Gelin bu dinamik ortamy sadece muhabbet edilen bir yapydan kurtaryp insanlaryn daha fazla ara?tyrma yapty?y, daha fazla bilgiler ö?renip ö?retti?i bir ortam haline getirelim, internette sayfalary olanlar, sayfalarymyzy tekdüzelikten, ayny bilgileri ysytyp sunmaktan kurtaryp daha profesyonel, daha bilgi dolu hale getirelim. Bizden sonra bir?eyler yapacaklar için bir okul haline getirelim..
    Bu sayymyzda güncel konulara de?inmeyi ye?ledik genellikle, sizlerden gelen istekler/öneriler do?rultusunda gazetemizi çykarmaya devam edece?iz, her ay klasik oldu?u üzere bütün yardym edebilecekleri yardyma davet ediyoruz.
    Tüm Türk Bili?imcilerine ve Bili?imci Adaylaryny daha fazla çaly?maya, daha fazla üretken olmaya davet ederken hepinize ba?ary dolu bir Eylül/Ekim diliyorum, Sa?lycakla kalyn... (Projman)

1- TCP ve UDP Portlary: (Düzenleyen Projman)

TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) (Veri Yletim Kontrol Protokolü / Internet Protokolü)
TCP/IP bir protokoller toplulu?udur,  internetteki bilgisayarlar arasynda veri ileti?imini düzenler.
TCP/IP 4 katmandan olu?ur:

sekil7_1.gif (3831 bytes)

1- A? (Network Katmany): Veri ileti?iminin yapylabilmesi için gerekli fiziksel donanym. Ethernet karty, kablo, hub vs.

2- Internet: TCP'den gelen isteklerin paketlere dönü?türüldü?ü, yönendirildi?i ve yollandy?y katmandyr. 4 alt birimden olu?ur:

a- ICMP: Paketler halinde kontrol mesajlary gönderilir ve kar?yly?ynda bu veri gitti gitmedi / döndü dönmedi bilgilerini döndürür. Bilece?iniz üzere "PING" komutunda da ayny protokol kullanylyr.

b- IGMP: Gönderilecek verinin nasyl gönderilece?ine karar verir. (bütün makinalara, bir gruba, tek bir bilgisayara veri gönderilebilir)

c- ARP: IP adreslerini MAC adreslerine çevirir. (Bu konuyla ilgili eksikleriniz varsa lütfen TCG'nin eski sayylaryna bakynyz.)

d- IP: Olu?turulan veri paketlerinin yönlendirilmesi ve adreslemesi i?ini yapar.

3- Yletim Katmany: Bilgisayarlaryn ileti?im sa?layabilmesi için kullanylan protokollerdir. 2 adettir:

a- TCP: Güvenli veri aly?veri?i sa?lar. Gönderici bilgisayar veriyi gönderir, bir de kontrol mesajy gönderip verinin yerine ula?yp ula?mady?yny anlar. E?er veri yerine ula?mamy?sa yeniden gönderir. (Bir .exe dosyasynyn iletimini dü?ünün. 1 byte'yn dahi eksik gitmesi halinde program çaly?mayacaktyr. Bu gibi durumlarda TCP tercih edilir).

b- UDP: Hyzly ancak güvensiz bir ileti?im protokolüdür. Gönderici bilgisayar veriyi gönderir anca verinin ula?yp ula?mady?yny kontrol etmez. Hyzyn önemli oldu?u durumlarda tercih edilir. (Örne?in bir bilgisayar flood yapyyorsanyz verinin do?ru gidip gitmedi?inden çok verinin çabuk gidip gitmedi?ini hesaplarsynyz).

4- Uygulama Katmany: Bu katman verilerin iletimini yapan programlar toplulu?undan olu?ur.

a- NETBIOS: Sadece windows temelli bilgisayarlarda kullanylabilen programlardyr. Örne?in NET USE e: \\195.176.122.6\C gibi. Windows isletim sistemli bir bilgisayardan bir di?erine ba?lanty kurulur.

b- Sockets: TCP/IP'yi kullanarak çaly?an veri ileti?im programlarydyr. Örne?in TRACEROUTE.

Soket programy yazyyorsanyz kullanaca?ynyz 3 de?er vardyr:

a- Veri gönderilecek bilgisayaryn IP adresi.

b- Nasyl iletilece?i (TCP / UDP)

c- Gönderilecek port.

Veri gönderece?imiz/alaca?ymyz bilgisayaryn IP adresini bilmemiz yeterli de?ildir. Birbirinden ba?ymsyz tüm verilerin düzenle iletilebilmesi için portlary da kullanmak zorundayyz. Örne?in ayny anda hem web'de dola?yyor, hem program indiriyor, hem maillerinizi alyyor hem de bir arkada?ynyza program gönderiyor olabilirsiniz. Y?te bütün bu i?lemlerin ayny anda ve problemsiz i?leyebilmesi için portlary kullanmak zorundasynyz. Portlar standart'tyr. Daha önceden hangi i?lemler için kullanylacaklary belirlenmi?tir. Bu portlar:

tcpudp.htm

2- Finger Nedir, Finger Açyklary: (Düzenleyen Projman)

Finger 79. porttan çaly?an pek çok internet ana makinasynda bulunan bir program aracyly?yyla, kullanycylar ve ana makinalar hakkynda çe?itli bilgiler veren bir alt protokoldür.

Unix ve clone'larynda finger programy öntanymly olarak gelmektedir. Windows için ise ayryca finger programy kurmak gerekmektedir.

Genel Kullanym: finger [email protected]

Bu komutu kullandy?ynyzda bilgisayarynyz iss.net.tr ana makinesiyle 79. porttan telnet ba?lantysy kurar. Sonuçta ali kullanycysy hakkynda çe?itli "legal" bilgiler elde edilir.

Madem ki 79. porttan telnet ba?lantysy kuruluyor o zaman denemeler yapmaya ba?layabiliriz :)

c:\windows\telnet iss.net.tr 79

?imdi kar?ynyza gelen query (sorgulama) penceresinde "ali" yazarak bu kullanycy hakkyndaki bilgilere ula?abilirsiniz.

Bazy finger programlary bazy illegal isteklerinize de cevap verebilmekteler :)

finger @iss.net.tr

E?erki herhangi bir hareketlenme olmu?sa ?öyle bir sonuç alacaksynyz.

Line User Host(s) Idle Location

1 tty 1 veliogme Async interface 0
3 tty 3 ozbilmus Async interface 0
5 tty 5 akpinana Async interface 0
6 tty 6 kemahlfa Async interface 0
10 tty 10 b1000137 Async interface 0
11 tty 11 r1056454 Async interface 0

Ayryca shell accountunuz varsa ?unlary da deneyebilirsiniz:

finger @
finger 0
finger root
finger bin
finger system
finger guest
finger demo
finger manager

Yyi denemeler..

3- Güncel (Netbus Backdoor'u): (Düzenleyen Projman)

Daha önceki sayylarymyzda çe?itli Y?letim Sistemleri için backdoorlara de?inmi?tik. Bu sayymyzda da bugünlerin modasy NETBUS'a de?inmek istiyorum. NetBus 1.60 versiyonu Carl-Fredrik Neikter tarafyndan yapylmy? Windows 95/98/NT 4.0 için tasarlanmy? bilgisayaryn uzaktan kontrolünü sa?layan bir program. Program lokal a?ynyzda çaly?abilece?i gibi Internette de çaly?abiliyor. .ZIP dosyasynyn içerisinden 2 dosya çykmakta; birincisi server program dedi?imiz uzaktan kontrol etmek istedi?imiz bilgisayarda yüklü bulunmasy gereken dosya, ikincisi de client program, kontrol mekanizmamyz, kontrol edece?imiz bilgisayaryn kumandasyny bu programla yapyyoruz.

Nasyl Çaly?tyraca?yz?

1- Programyn çaly?tyrabilmek için gerekli Patch.Exe dosayasyny hedef bilgisayara IRC'den, maille vs. gönderin, hedefin programy bir kere çaly?tyrmasyny sa?layyn. Patch.Exe dosyasy bir kez çaly?tyryldy?ynda kendisini her bilgisayaryn açyly?ynda aktif hale getirecektir. (Yani programyn patch dosyasyyla açyk kapatylmady?y sürece her açyly?ta hedef bilgisayaryn arka kapysy açyk kalacaktyr.)

2- NetBus.Exe dosyasyny kendi bilgisayarynyzda herhangi bir yere açyn.

3- Netbus.Exe dosyasyny çaly?tyryn ve daha önceden Patch.Exe dosyasyny göndermi? oldu?unuz hedef bilgisayaryn IP'sini Hostname/IP alanyna yazyn. Artyk kontrol elinizde..

Neler Yapabiliriz?

Hedef bilgisayaryn sahibini çileden çykartmamyz i?ten bile de?il, CD sürücüsün kapa?yny belirledi?imiz sürelerde açyp kapatabilir, BMP/JPG formatyndaki resimleri gösterebilir, mouse'un sa?/sol butonlarynyn yerlerini de?i?tirebilir, .Wav formatyndaki sesleri muhatabyn bilgisyarynda çalabilir, mouse'un pozisyonunu belirledi?imiz koordinatlara getirebilir, ekranda belirledi?imiz mesajlary verdirebilir vs. vs. onlarca zevkli i?lem yapabiliriz. Ölçüyü kaçyrmamakta yarar var :o)

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kar?y tarafa do?ru dosyayy gönderdi?inizden emin olun, asla kendi bilgisayaranyzda Patch.Exe dosyasyny çaly?tyrmayyn (ava giderken avlanmaktan farksyz duruma dü?ersiniz), bence programla i?iniz bitti?inde kar?y bilgisayardan server'i kaldyr seçene?ini seçip, ?akayy tadynda byrakyn.

Patch.Exe dosyasy ya benim bilgisayarymda da yüklüyse?

Bunu anlamanyn en kolay yolu herhangi bir portscan programyyla açyk portalrynyzy kontrol etmeniz. E?er ki 12345 ya da 12346. port açyk gözüküyorsa bu arka kapy sizde de açyk durumda. Anlamanyn bir di?er yöntemi de localhosta 12345. porttan telnet atmak. MsDos Komut istemine geçip "telnet localhost 12345" komutuna kar?ylyk açylan pencerede bir ba?lanty kurulmu?sa netbus sizde kuruldur.   Bu açy?y kapatmak için uygulayaca?ynyz yöntem ise:

1- Netbus.Exe , Patch.Exe vs. server programy nasyl geldiyse öncelikle o dosyayy silin.

2- Registry'den bir satyr silmemiz gerekiyor. Start/Run "regedit" yazyn. Regedit programy açylacak. Ctrl+F tu?una basyn. Bul menüsü gelecek. "\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run[Name of NetBus-server" satyryny aratyn. Bulundu?unda bu satyry tamamen silip bilgisayarynyzy yeniden ba?latyn.

Hepinize bol e?lenceler dilerim ancak tadyny kaçyrmazsanyz da iyi olur..

4- Nedir Bu Cine5 Olayy (Bölüm I) (Düzenleyen MrX)

Ortalykta son günlerde bir cine5 izleme kasyrgasy var. Yazynyn bu bölümünde olayyn teknik konulara de?inece?iz, 2. sayyda daha detayly olarak Cine5'i nasyl izleyece?inizi anlataca?yz.

Aslynda kafa kary?tyran ortada Crack edilmeye çaly?ylan iki ?ifreleme tipi ve her ikisi için de -genelde- iki farkly yöntem olmasy. TVCapture karty+Software veya decoder+ev yapymy smartkart. Videocyript için donanym temelli diyebilece?imiz bir decoder alyp evde smartkart imal etme i?i daha yaygyn iken Nagravision için yazylym çözümü denebilecek TV Karty+özel program yaygyn. ?imdiye kadar Syster için donanym olarak sadece bir Fransyzyn Secam için yapty?y bir decoder ?emasy gördüm , epey kary?yk bir?eydi. PAL de çaly?mady?y için de Türkiye'de kullanylamaz.

En ba?tan , ortalykta iki kodlama yöntemi var :

Videocyript -ve benzerleri- , bir de Syster-Nagravision. Syster i kullanan -benim bildi?im- Fransyz ve Türk kanallary (Channel+ , Cine5...) Videocript ise yurtdy?ynda epey yaygyn.

Bu nedenle yabancy sitelerde hacking için verilen devre vb. ?eylerin ço?u bizim i?imize yaramaz , videocyript e yönelik çözümlerdir. Videocript kullanan kanallar mü?terilere smartcard denen bir kart satyyorlar bir nevi anahtar. Herkes gidip bir yerlerden bir decoder alyyor daha sonra da abone olmak istedi?i kanaldan bir smartkart alyyor. Videocript hacking i bu smartkart yerine geçecek bir?ey yapmaya dayanyyor. Yani kendi kartyny kendin yap.Ya üzerinde Pic16F84 vb. bir mikrokontrolor olan bir kart  yapyyorsun veya bilgisayaryn seri portundan kendi yapty?yn bir kart aracyly?yyla decodera giriyorsun. Böylece bilgisayaryn smartkart i?ini görüyor.  Ço?u ki?i fazlaca ara?tyrmadan bu Videocript decoderlarynyn üzerine "Buldum buldum" diye atlyyor. Cine5 için ayry decoder alma imkanymyz olmady?y için bu smartkart imali i?i Syter kodlama için kullanylamyyor(galiba ?)

Hem syster hem de videocyript için kullanylam ve çok daha basit olan bir yol TV Capture Karty+ Software kullanmak. Bu i? için elinde Capture özelli?i bulunan ve üzerinde Bt848 entegresi olan bir TV karty olmasy gerekiyor , bir de MMX i?lemcili bir bilgisayar. MMX dedi?im illa Intel olmaly demek de?il , MMX komutlaryny i?letsin yeter. Piyasada Hauppauge WinTV , Avermedia TVPhone , Micro PCTV , Winview601 vb. TV kartlary bu entegreye sahip. Bu TV kartlary görüntüyü dijital halde bilgisayara aktaryyor. Özel bir program (Free TV , Syster4 , PCTV vb.) capture edilen bu görüntüleri düzeltip monitöre gönderiyor. Böylece cine5 seyredebiliyorsun. Bu bahsetti?im programlardan en iyisi Syster4. FreeTV de fena de?il. Ama bu ikisi dy?yndakiler denemeye bile de?mez. Pratikte elinizdeki makinanyn P166MMX+32RAM+ses kartly olmasy idare eder bir performans veriyor. Ekran karty da ne kadar hyzly olursa o kadar iyi. Programlar sanyrym DirectX kullanyyor. Olay bu. Bu programlaryn performansyna gelince , bana göre gayet tatmin edici.Yine de a?yry heveslenmeyin.

Bu i? ne kadar legal ? Valla bilmiyorum fevkalede legal de olabilir , illegal de olabilir. Avukat tanydy?y olan bir ara?tyrsyn Cine5 ile ba?y belaya girenler neye göre suçlanyyorlar ? Cine5 decoderlary belli bir anla?ma çerçevesinde , deposit kar?yly?y kiraya veriyor. Bu anla?maya muhalefetten mi mahkum olunuyor yoksam Pay TV Hacking e kar?y bir yasa çykty da haberimiz mi yok?

5- HED, HIEW Programlaryny Tanyyalym. (Düzenleyen Projman)

Bu sayyya kadar bazy programlary kyrmayy ö?rendik, ancak program kyrmakta kullandy?ymyz programlary tanytmamy?tyk, yazylymlaryn daha iyi tanynmasynda kullandy?ymyz en me?hur bir kaç programy ve nasyl kullanaca?ymyzy bu yazyyy okuduktan sonra anlamy? olacaksynyz. Gelecek ay daha kapsamly iki program W32DASM ve IDA'nyn tanytymyyla serimiz devam edecek..

A- HED: (Hex Editor) HED programyny son versiyonu 1.78. Program Dos/Windows altynda çaly?abilmekte. Özellikleri, hex/ASCII modunda dissasemble edebilmesi, ayny anda birden çok dosyayla çaly?abilmesi, güçlü bul/de?i?tir özellikleri, çok kullanylan fonksiyonlaryn makro olarak kaydedilebilmesi, win32 için yazylmy? programlarda kullanylan win32 API'laryny tesbit edebilmesi, hesap makinasy, ASCII tablosu, 10 adet bookmark özelli?i, referans tablosu import/export edebilmesi gibi özelliklere sahip.

Programda kullanylan kysayol tu?lary:

Kysayol

Fonksiyon

Kysayol

Fonksiyon

Esc

Menüyü açar.

Alt-O

Dosya açar.

Alt-P

Bir önceki dosyaya geçer

Alt-N

Bir sonraki dosyaya geçer

Alt-Q

Mevcut dosyayy kapatyr

Alt-X

Programdan çykar

F2

Dosyayy kaydeder

Alt-F2

Dosyayy farkly isimle kaydeder.

F9

Dos kabu?una çykar

Alt-F9

Program çaly?tyryr.

Ctrl-F4

Hesap makinasyny açar

F11

ASCII tablosunu açar.

Ctrl-M

Makro kaydeder.

Alt-F

Yazy filtresi

Ctrl-Ins

HED panosuna veriyi alyr

Shift-Ins

HED panosundan yapy?tyryr.

Ctrl-G

Belirtilen Offset adresine gider

Ctrl-B

Bir önceki ofsete geri döner

F5

Verilen sayysal ifadeyi bulur

F6

Verilen alfasayysal ifadeyi bulur

F7

Verilen HEX ifadeyi bulur

Ctrl-F6

ASM metni içerisinde bulur

Ctrl-F8

Referans bulur

Alt-F8

Güçlü bul/de?i?tir menüsü

Shift-F7

Ayni ifadeyi yeniden bulur.

Alt-V

HEX/ASM metinleri arasynda geçi? yapar

HED freeware (tamamen ücretsiz kullanylyp da?ytylabilir) bir program. Rahatça ücretsiz kullanyp da?ytabilirsiniz..

B- HIEW: (Hacker's View) Programyn 5.84 versiyonu mevcut. Programyn .zip dosyasyny internetten alyp açty?ynyzda hiew.dos isminde bir dosya da çykyyor. Programy çaly?tyrabilmek için bu dosyanyn ismini hiew.exe olarak de?i?tirmelisiniz.Program dos modunda (windows) çaly?abiliyor. Ancak programy çaly?tyrabilmeniz için mutlaka dosya adyny vermeniz gerek. Özellikleri, ayny anda birden fazla dosya açabilme, hex/ASCII, dissasembly modunda dosyayy gösterebilme, dosya içerisinde bul/de?i?tir, referans ça?yrma, bookmark gibi gibi özelliklere sahip. Programyn 3 modu var: ASM (A), HEX (H), TEXT (T).

Programda kullanylan kysayol tu?lary:

Kysayol

Fonksiyon

Kysayol

Fonksiyon

F1

Dosya hakkynda bilgiler verir

F2

Marj ayarlamasy yapar/ayary kaldyryr

F3

Dosyayy A/H/T moduna dönü?türür

F4

Modu belirler

F5

Verilen adrese gider (A/H modu için)

F6

Linefeed, satyr ayarlamasy yapar.

F7

A/H/T modunda arama yapar, E modunda crypt eder.

F8

A/H modunda header, T modunda XLAT, E modunda XOR

F9

A/H/T modda dosya açar, E modda dosyayy günceller

F10

A/H/T modunda programdan çykar

Alt-P

Ekrany bir dosya olarak saklar.

Alt-R

Dosyayy yeniden yükler.

Ctrl-F3

Bul/de?i?tir

Ctrl-F7

Ayny kritere göre sonrakini ara

Ctrl-F8

Önceki dosyaya geçer

Ctrl-F9

Sonraki dosyaya geçer

+

Satyr i?aretler (Bookmark)

Alt-(1..8)

Y?aretlenen satyra gider

Alt--

Geçerli bookmarky siler

Alt-0

Tüm bookmarklary siler

6- Ayyn Yorumu (Düzenleyen Projman) (Türkiye'de Bilgisayar Destekli E?itimin tarty?yldy?y ?u günlerde Linux Kullancylary grubuna ilettilen bir mektup)

Turkiye olarak Internete baglanmamizin 5. yas gununu kutlayacagimiz su gunlerde ulkemiz icin cok onemli bir konuya deginmek istiyorum.
Ulkemizde yillardir Bilgisayar Destekli Egitim'e gecis calismalari surdurulmektedir.
Simdiye kadar gelinen noktada BILGEM tarafindan tamami DOS platformunda calisan bir elin parmaklarini gecmeyecek egitsel yazilim gelistirilmis pek cogu da dagitim sIkIntilarindan v.s. dolayi pratikte kullanilma olanagi bulamamistir.

Bundan sonra BILGEM yine DOS (belki Win) platformunda calisacak, icerik, tasarim ve grafik v.s. olarak kaliteli ancak yine yayginlasamayacak egitsel yazilimlar gelistirmeye devam edecektir. Ozel sirketler ise multimedya uygulamalarini on plana cikaran ancak iyi donanimlar isteyen egitsel yazilimlar gelistirmektedirler.

Ulkemizdeki ortaogretim kurumlarini inceledigimizde; hala 90'li yillarin basinda, buyuk cogunlugunun Dunya Bankasi'nin finansmanlariyla alindigi 286 ya da 386 kusagi bilgisayarlarin kullanildigini goruyoruz. Mevcut labaratuvarlara bilgisayar coplugu demek sanirim cok yanlis olmayacak.

Oneriler:
* Egitsel yazilim gelistirme calismalari MS tabanli isletim sistemlerinin tekelinden kurtarilmalidir.
* Linux Isletim Sistemi altinda calisabilecek egitsel yazilimlarin gelistirilebilmesi icin BILGEM tarafindan calismalar yapilmalidir.
* Bilgisayar destekli egitimde yer alacak bilgisayar ogretmenlerine Linux ogretilmelidir.
* Ulakbim'in de faaliyete girecegi dusunulurse; tum Turkiye'den ulasilabilecek bir bilgi islem merkezi kurulup, Internet araciligiyla butun ortaogretim kurumlarinin bu merkeze baglanmasi saglanmalidir.
* Kurulacak sistem araciligiyla tum Turkiye'de ayni mufredatlarin verilmesi saglanabilir, yillardan beri tartismasini yaptigimiz egitim esitsizligi ortadan kaldirilabilir ve hatta tum sinavlarin boyle bir merkezi sisteme gore yapilmasi saglanabilir.
* Ortaogretim kurumlarinda zaten Win95 kullanilabilecek donanim olmadigi icin Linux'a gecis cok daha hizli olacaktir. Bu da kurulabilecek sistemin maliyetini bir hayli dusurecektir.
* Bilgisayar Destekli Egitime gecisi saglayabilmek icin kurumlar tesvik edilmeli, ortaogretim kurumlarinda terminal olarak kullanilabilmesi icin ozel ve kamu kurulu?larinin elinde bulunan atil vaziyetteki 386+ bilgisayarlar okullara hiybe edilmelidir. (Maalesef devletimizin her okula en az 30 Pentium alacak gucu yok).
* Amacin gerceklestirilebilmesi icin sadece egitim fakultelerinin degil Muhendislik vs. fakultelerinin de calismaya katilmasi (egitsel yazilim gelistirmede program kodlama,gerekli alt yapinin kurulmasi vs.) saglanmalidir vs. vs.

Bu anlamda makro bir calismanin getirecekleri:

* Yukarida da bahsedildigi gibi koklu Bilgisar Destekli Egitim'e gecis saglanmis olacak.
* Ogrencilerin cekirdekten yetismeleri (en azindan linux'a asina olmalari) saglanacak.
(Amac linux propagandasi yapmak degil hepimizin bildigi ve yasadigi malum paylasma duygusunu yerlestirmektir.)
* Devletin cok buyuk maddi yatirimlara girmesi engellenecek (Boyle bir iste sadece isletim sistemine verilecek parayi dusunun)
* Microsoft ve sag kolu BSA'ya kolay kolay unutamayacagi bir tokat vurulmus olacak vs. vs.

Cok mesakkatli, uzun ve yorucu bir surec bizi bekliyor. Ancak sonucta kazanacaklarimizi dusundugumuzde gercekten goze alinabilir, hayata gecirilebilir bir projenin baslatilmasi icin universiteler + devlet olarak calismaya baslamanin zamani geldi de geciyor bile.
Haydi Linux'cular Turkiye'yi 2000'li yillara, bilgi cagina hazirlayacak bu tur mega bir   projeyi gerceklestirmek icin hep birlikte calisalim.

7- Ayyn Programlary: (Düzenleyen Projman)

1. Program:

Programyn Ady

Uzunluk

Platform

Görevi

netbus.zip

513 KB.

Win95/NT

Windows 95/NT için backdoor açyp uzaktan kontrol sa?lar.

2. Program:

Programyn Ady

Uzunluk

Platform

Görevi

expgen.zip

314 KB.

Win95/NT

Türkler tarafyndan yazylmy? güzel bir exploit generator, Belirtilen özelliklerde paketler hazyrlayyp gönderme kabiliyetine sahip..(http://www.aggressor.net)

8- Ayyn Linkleri: (Düzenleyen Projman)

1- WarezonCD: Sayfa üzerinden 6 GB'y a?kyn programlaryn listesine ula?yp ucuz fiyatlara CD yaptyrmanyz mümkün. http://members.tripod.com/~warezoncd

2- Muhammet Ta$cIlar's Homepage: Yçeri?ini gittikçe geni?leten site alt sitelerden ilginç konulardan olu?uyor. http://www.tascilar.com.tr

türk Crackerleri Gazetesi Sayy -- 7  ---

Dosya Sonu +