</HEAD>

Main Menu

tg97

pic

Seznam skladeb, kter� skupina Kraftwerk zahr�la na koncert� 24.5.1997 v r�mci festivalu Tribal Gathering 97:
* Numbers   4:36
* Computerworld   3:41
It�s More Fun To Compute   7:50
Man Machine   8:00
Tour De France   6:50
Autobahn  12:00
* Radioactivity    7:40
* Trans Europe Express   8:30
* Pocket Calculator/Dentaku  10:00
* The Robots    9:20
Unknown new    6:00
Boing Boom Tschak  10:00
Skladby ozna�en� hv�zdi�kou (*) vys�lala rozhlasov� stanice BBC1.
pic Z�znam ��sti koncertu skupiny Kraftwerk na Tribal Gatheringu v roce 1997,kter� odvys�lala BBC1

(Real Audio-28,8 kbps Mono 7,4 MB) 49min

pic Kraftwerk in Tribal Gathering 1997 from BBC1(Real Audio-28,8 kbps Mono 7,4 MB) 49min

pic Nov� skladba "TECH-TALK" skupiny Kraftwerk ,kter� zazn�la na Tribal Gatheringu 1997(Real Audio-40kbps Mono 2MB) 6min 16s

pic New song "TECH-TALK" of Kraftwerk from Tribal Gathering 1997(Real Audio-40kbps Mono 2MB) 6min 16s

KRAFTWERK dostali Anglii na kolena
Report� z vystoupen� oti�t�n� v bulletinu TRIP 2 HOUSE 6/97
Skupina, kter� kdysi iniciovala vznik a rozvoj nejen po��ta�ov� muziky, ale i vlastn�ch hudebn�ch n�stroj�, KRAFTWERK, se p�edstavila p�ed 35 000 div�ky na Tribal Gatheringu v sobotu 24. kv�tna v Luton Hoo pobl� Lond�na. Kraftwerk p�evezli svoje studio KLINGKLANG z D�sseldorfu poprv� za posledn�ch �est let, odehr�li show, kter� je vr�tila zp�t na nejvy��� vrchol. Jedinou chybou na cel�m geni�ln�m vystoupen� byla opona na p�diu, kter� se nerada zatahovala. Kraftwerk pou�ili videoprojekce, roboty i statickou show v podobn�m duchu jako p�i posledn�m britsk�m vystoupen� v roce 91. Mezi nejv�t��mi hity sv� t�m�� 30let� existence za�adili takt� zat�m bezejmenn� track, kter� by m�l ohla�ovat jejich tv�r�� znovu vzk��en�.Na ��jen tohoto roku toti� pl�nuj� vydat nov� studiov� album, prvn� po 11 letech. "Kraftwerk byli stra�n� ��astn� a spokojen� se svou show, tak v�el� p�ijet� neo�ek�vali," �ekl mluv�� Universe. Sou��st� jejich comebacku, kter� b�v� ozna�ov�n za comeback stolet�, je reedice jejich slavn�ch alb, dopln�n�ch nov�mi remixy. 30. 6. vych�z� MAN MACHINE, v �ervenci RADIOACTIVITY a TRANS-EUROPE EXPRESS. Jak to tak vypad�, daj� n�m brzy svou dal�� lekci elektro.

Mlad�� generace houser� je mo�n� zrovna moc nezn�, v�ele doporu�uji se s nimi sezn�mit co mo�n� nejbl�. Oni toti� jsou synonymem pro TECHNO. Bez nich byto nejsp� nebylo. Ten ve�er to d�vali pat�i�n� nahlas najevo v�em, kte�� by cht�li pochybovat.

U� p�l hodiny p�ed za��tkem bylo o �raz v�bec vl�zt do toho stanu jm�nem TRANCE EUROPE,nakonec musel jeden z po�adatel� vyl�zt nahoru na stan a vyt�hnout bo�n� st�ny stanu, aby alespo� trochu vid�li ti, kte�� museli st�t mimo stan. A �e jich bylo v�c ne� uvnit�. Pokud na TRIBAL GATHERINGu bylo 40 000 lid�, tak minim�ln� polovina jich dorazila pr�v� na tuhle v�bornou show. Poda�ilo se mi prorvat s fo��kem a� k p�diu, d�ky �emu� m�m fotky, by� nijak skv�l�. Do foto koridoru se nedostali ani z Musicu (st�li vedle), Mixmagu �i MTV.Prost� ne�lo proj�t.

Vypuklo to v 22:15, Kraftwerk nechali nejd��v lidi pat�i�n� vycukat. Pak se ozval prvn� t�n Computer World a davov� ��lenstv�, jak� jsem nikdy p�edt�m neza�il, vybuchlo naplno. �ty�i p�nov� v pokro�il�m v�ku (hr�li spolu u� v roce 72!!!) st�li jako nehybn� roboti za sv�mi kl�vesami a analogy, jen ob�as se strojov� oto�ili ke sv�m sampler�m.V�echno budilo dojem robotick� tov�rny na zvuky, sc�na na p�diu evokovala ��dic� centrum elektr�rny. T�m�� bez sv�tel, jen dva nehybn� scanerry na ka�d�ho, jeden zep�edu, jeden zezadu. Pod sv�mi n�stroji m�li spousty z��ivek, kter� st�le m�nily barvu p�dia.A pochopiteln� za ka�d�m ze �ty� �len� Kraftwerk jedna videoprojekce.

Souhra muziky, projekcea celkov� image z Kraftwerk d�l� to, ��m jsou, je to v�e promak�no do posledn�ho momentu,nic nen� n�hodn�. Roboti se v��m v�udy, v�e je naprogramov�no dop�edu, tak jako na�e sou�asnost. Kraftwerk jsou t�eba pr�v� pro mne jak�msi bizarn�m symbolem na�� p�etechnizovan� kultury.

Hr�li pouze star� v�ci, nejnov�j�� byl posledn� p��davek, Music Non Stop z alba Electric Cafe (86). Odezn�ly v�echny jejich hity - Man Machine, Tour De France, Trans-Europe,Autobahn... Po hodin�, kter� naplnila moje nejtajn�j�� sny, nastala prvn� pauza. Lidi sip��davek p��mo vydupali - Radioactivity, neskute�n� siln� skladba s hlubok�m varovn�m poselstv�m na videu tady m�la v�t�� s�lu ne� v�echny protijadern� spolky na Zemi. Druh� p��davek, Pocket Calculator, Kraftwerk odehr�li na sv� obl�ben� kapesn� syntez�tory p��mo na okraji p�dia.

Dal�� p��davek byl pro mne vrcholem v�eho vesm�ru a cel�ho m�ho �ivota- DIE ROBOTER. Ja tvoj sluga, ja tvoj rabotnik, oz�valo se mi je�t� dlouho potom v u��ch.F�r t�hle skladby je, �e Kraftwerk opustili svoje pozice za kl�vesami a hr�li odn�kud zezadu,na videoprojekci byli jejich obli�eje jako roboti, v druh� p�li skladby sjela pl�tna projekc� dol� a za nimi st�li �ty�i kovov� roboti. Ve chv�li, kdy� zcela soum�rn� pohli um�l�mi pa�emi, m�l jsem dojem, �e se Britov� produpou do Austr�lie. V�n� mi b�hal mr�z po z�dech.Na konec koncertu se Kraftwerk p�evl�kli do zvl�tn�ch od�v�, lemovan�ch reflexn�mi prou�ky, tak�e to vypadalo, jako by byli jen sou�adnicemi na monitoru po��ta�e.P�edposledn� Radioactivity i posledn� Music Non Stop u� jen potvrdili jejich v�jime�nosta v�znam, kter� jim byl tak dlouho up�r�n.

T�mhle koncertem se Kraftwerk vr�tili mnohem siln�j�� a slavn�j�� ne� kdykoliv p�edt�m. Jejich ohl�en� ��jnov� album jist� bude senzac� roku a tak� jednou z nejinspirativn�j��ch desek historie tane�n� muziky. Na �rovni sou�asnosti se nach�zeli koncem 70. let, postupn� jsme dob�hli jejich poselstv�. Kraftwerk se vr�tili a p�ivedou n�s do dal��ho mil�nia. V jejich pod�n� se m�me na co t�it.

Jak moc byl tenhle koncert �sp�n�, sv�d�� skute�nost, �e na festivalech se kv�li dodr�en� �as� nesm� p�id�vat nad stanoven� limit. Kraftwerk p�esto hr�li o t�m�� hodinu nav�c, d�ky tomu se posunul skoro cel� line-up ve v�t�in� stan�. V�ichni �ekali, a� skon��. Kv�li Kraftwerk bylo t�m�� ve v�ech stanech pr�zdno,n�kter� dokonce m�li pauzu.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic