Chci věřit The truth is out there

www.thex-files.com oficiální stránka Akt X

Pravda je tam. Jinde, daleko od nás. Skrývá se v sejfech podzemních supertajných laboratoří, uzavřených 200 tunovými ocelovými vraty, přístupem chráněným laserovými DNA čidly? Kolik světelných let nás vlastně od nich dělí? Kdy si pro nás přijdou nebo jsou už zde, mezi námi??? Skrývají se v někom z nás??? Odpoví nám vše nevysvětlitelné Akta X?

Akta X - historie
Fenomenální kultovní seriál, který si získal celosvětovou masovou oblibu, je dílem amerického producenta Chrise Cartera. Carter plných 12 let po absolvování kalifornské univerzity vedl magazín Surfer a užíval si emocí spojených s prknem na divokých vlnách u Long Beach. Dříve než jej prezident 20th Century Fox TV Peter Roth zlanařil do svých studií, kde vytvořil Akta, prošel pár let v roli scénáristy u Disney TV a poté i u NBC. Jednou z Karterových případů cyberkulturních aktivit je i každodenní "surfování" v Internetu. X Files samozřejmě dotváří i zde a tisíce hladových "surfařů" hltají detaily svých oblíbenců. Foxům přinesl seriál nemalou slávu. X fenomén získal vloni hlavní cenu - Zlatý Glóbus v kategorii Nejlepší dramatický seriál, sedm nominací EMMY AWARDS, vítězství v TV seriálech SCI-FI and FANTASY SATURN AWARDS... atd. Paranoidní, hororové a bizarní případy dvou agentů FBI přibíjejí posedlé diváky do křesel, ve Státech X Files zaznamenaly rekord v divácké sledovanosti, kdy jako první "networkový" seriál dosáhl 44%! Nejpopulárnějším seriálem jsou i v Kanadě, č. 1 britské BBC 2, jsou největší senzací v Japonsku od dob Twin Peaks pánů Lynche a Frosta.

Akta X - Fox Mulder a David Duchovny
Zvláštní agent Fox Mulder je zarputilým zastánce existence nadpřirozených nevysvětlitelných jevů, posedlý pátráním po utajených aktech, ztracených lidech, voodoo klanech, mimozemšťanech ... Vyrůstal na Manhattanu, studoval literaturu na YALEU, herectví v NY a později také v Los Angeles. Jeho herecké role jsou oproti Gilian Anderson podstatně bohatší. Je známo, že hrál v seriálu Twin Peaks, ale většina lidí stejně neví, koho a kdy hrál v podivném městečku uprostřed lesů na americko-kanadské hranici. Pokud si vzpomínáte na transexuála Denisu, zvláštního tajného agenta FBI (jak jinak!), která poradila zvláštnímu agentovi Cooperovi v patálií s podstrčenými drogami... trefa do černého! Ve filmu Kalifornia si po boku Brada Pitta a Juliette Lewis Duchovny zahrál roli mladíka posedlého místy, kde pobývali masoví vrazi, čtyři sezóny otevíral příběhy erotických Červených střevíčků, zahrál si ve filmech Chaplin, Beethoven atd. David Duchovny žije v kanadském Vancouveru, má rád basketball a cvičí jógu.

Davide, můžete rekonstruovat úspěch X Files?
Akta X jsou jako oblíbená show, nelze je rozebírat. Myslím si, že lidi chtějí znát odpovědi. Tato show nabízí něco jako svět Olivera Stone, kde jsou zlí hoši, kteří mají svůj důvod být nešťastní. Pokud bychom našli tyto zloduchy, bělochy středního věku, kteří zabili Kennedyho, ukradli UFO, zabili mého otce a sestru Gilian, bylo by to vše skvělé. Je to hezká fikce.

Líbilo se vám "převtělování" v Twin Peaks?
Bylo to hrozně nervózní. Twin Peaks byl obrovská show, nedělal jsem sice výzkum, ale nikdo nevěděl, kým jsem byl.

Jaká tajemství se skrývá za žárem mezi agenty Mulderem a Scully?
Máme svůj druh chápání, to jsem já a ona proti světu. Je to takový druh sexy bezohlednosti, kdy nejde jen o to, pořád spolu píchat. Nehraji to tak, že pořád myslím na to, jak ji dostat do postele. Když slyším něco zajímavého, otáčím se na ni. To působí hrozně sexy na lidi. Ale je zde pořád takové napětí, když je kolem jiná žena...

Věříte na paranormální jevy?
Nemám ten charakter, který hraji. Chceme věřit, že je zde něco mnohem chytřejšího než lidi, něco laskavějšího, něco co nám nakonec pomůže. Já na to nevěřím.

Díval byste se na X files, kdybyste tam nehrál?
Těžké odpovědět. Je to jako kdybych řekl: "Měl byste mne rád, kdybych zabil vašeho králíka?" Povídal jsem si kdysi o tom s přítelkyní, její Králík měl rakovinu a hrozně to smrdělo. zeptal jsem se jí, zda jí pomůžu, když ho zabiji. Ona ale odpověděla: "Ne, protože to bys nebyl ty."

Jaká byla spolupráce s FBI?
Kdykoliv jsem se zeptal chlápků z FBI, jestli to hrajeme dost přesvědčivě, vždy odpověděli: "Málo papírování, chlape."

Akta X - Dana Scully a Gillian Anderson
Zvláštní agent FBI Dana Scully je vyjímečná a racionální agentka, studovaná lékařka, věří v sílu vědy, která objasní to, co většinou působí jako nevysvětlitelné. Neustále a s obrovským zaujetím vyvrací Mulderovy hypotézy o existenci vesmírných lidí, stejně tak všeho ostatního, co odporuje přírodním a fyzikálním zákonům. Svým nevšedním, unikátním a důvěryhodným projevem představuje ztělesněný sexy symbol inteligence. To také mj. vysvětluje proč fanouškové posílají dopisy pro ni na adresu FBI. Narozena ve městě Černých jestřábů - Chicagu, procestovala kus světa včetně Portorika, Británii a několika států v USA, aby se nyní s rodinou usadila také ve Vancouveru. Vystudovala herectví i divadlo (New York, Chicago). Má ráda blues, jazz. Alanis Morissette, občas si pustí Foo Fighters nebo Rolling Stones, hlásí se však ke své punkové příslušnosti v mládí. Obdivovala Dead Kennedys, Circle Jerks, Pil, Butthole Surfers...

Gilian, když David Duchovny podepisoval smlouvu, nevěřil v úspěch a budoucnost seriálu, jak jste to pociťovala Vy?
Vůbec jsem netušila, do čeho jdu, a připadám si, jako bych to nevěděla ani dnes.

Věděla jste o tom, že někdo z Davidova okolí měl tehdy zájem na tom, aby Danu Scully hrála herečka jiného typu?
Tehdy jsem to nevěděla. Později mi jistí lidé naznačovali, abych začala nosit něco "kratšího" a přiléhavého na tělo a vysoké podpatky...

Jak na Vás David působí?
Většina lidí vidí jen jeho charakter, je neskutečně inteligentní, laskavý, šarmantní a citlivý. Je jako ideální romantický hrdina. Ve skutečnosti má opravdu hodně z těchto vlastností. Do své role vnáší tolik vroucnosti a lehké sexuality, nevěřím, že pro někoho není dost atraktivní.

Ve Vašich charakterech je dost silná sexualita, přesto to neděláte?
Neděláme?

Nemáte spolu sex. Vyjímaje umělecké fotografie, kde ležíte mezi "spokojenými" Davidem a Chrisem Carterem. Mimochodem, bylo to zajímavé?
Ano, myslím si, že to, co dělá ve vztahu mezi Mulderem a Scully sexy, je právě ten respekt, který máme jeden k druhému. Je to napětí jako z filmů ze 40. let. Měli jsme spolu několik velmi intimních scén, ale nemělo to nic společného ze sexem.

Myslíte si, že Scully pomýšlela někdy o Mulderovi "hodně sexuálně"?
Bylo několik scén a situací, kdy mu zcela propadla, když se jí dotýkal. Nejsem si ale jistá, zda si jej někdy představila nahého...

Scully je excelentní doktorka, očekáváte doktorát za ty všechny perfektní odborné dialogy?
Ty věci jdou jedním uchem dovnitř a druhým ven, přála bych si je pamatovat.

Akta X - UFO a hudba
Pletky hudebníků s nadpozemskými civilizacemi a ufologií nejsou ničím novým ani neobvyklým. Kronikáři loví první velké obdivy již z roku 1957, kdy se objevilo dílko rockabily zpěváka Billa Lee Rileyho "Flying Saucer Rock´n´Roll", a jako jednu z nejčerstvějších ryb by Vám jistě nabídli "The Blue Room" britských The Orb. "Trosky" Foo Fighters se dokonce pojmenovaly dle mimozemských objektů, které narušovaly bojové letouny během 2. Světové války. Dodnes při prvních tónech "Jason I Thought I Saw UFO" v provedení Pee Shy vzpomínáme na kultovní sci-fi bombu - Blízká setkání třetího druhu. "Jiným věcem od "jinud" propadli i takové osůbky jako Jimi Hendrix, John Lennon, Eddie Vedder, Roger McGuinn. Před čtyřmi lety se silně proslýchalo, že Michael Jackson chce vybudovat v Nevadě přistávací plochu pro mimozemské návštěvníky, a to dokonce poblíž superutajené Area 51, o které se vedou nejrůznější spekulace v souvislosti s testováním údajně sestřeleného neznámého létajícího stroje.

Upraveno z časopisu Spark 9/96 článek Martina Krauta.

Mulder a Scully
Scullylova
Mulder a Scully s baterkama
Scully v autě