DEIVA MASTEINA ATSKATS UZ 2000. GADU

no interneta saita www.metal-is.com

Megadeth 2000. gads bija gads, kad grupas dalîbnieki zaudçja un ieguva no jauna ìitâristu un ieraksta kontraktu. Pçc notikumiem, kas risinâjuðies kâ pa viïòiem, grupas lîderis Deivs Masteins tagad atskatâs uz gadu, kurð grupai nesis dalîtu veiksmi, un skatâs uz priekðu nâkotnç.

JANVÂRIS - ÌITÂRISTS MÂRTIJS FRÎDMENS PAMET MEGADETH
Iespçjams, tas jau kâdu laiku bija nojauðams. Pirms Mârtijs aizgâja, mçs tâ kâ apzinâjâmies, ka lietas ievelkas. Kad viòð 17. janvârî pameta grupu, mçs jau vismaz mçnesi iepriekð zinâjâm, ka viòð atstâs grupu. Vispâr viòð ieteica vairâkus ìitâristus, kas viòu varçtu aizstât. Es domâju, ka no Mârtija puses joprojâm ir jûtama lojalitâte pret grupu, ko es apzinos un cienu.
Mçs turpinâjâm darbîbu un Mârtija vçlme bija, lai mums bûtu veiksmîgs viòa "pçctecis". Dþimijs Degrasso ieteica Alu Pitrelli. Es biju saticis Alu pirms tam, laikâ, kad viòð spçlçja Savatage. Tas bija jautri tâpçc, ka viòi spçlçja kopâ ar mums festivâlâ "Monsters Of Rock" Brazîlijâ un mçs viòiem "ielikâm kloíi". Un viòð bija saðauts, ðaustîja savu grupu, teica: "Mçs vairs nevaram spçlçt. Mçs esam ðvakie un Megadeth mums ieliek." No tâ brîþa viòð tâ kâ mainîja savu attieksmi un kïuva nopietnâks attieksmç pret savu spçlçtprasmi. Viòð ir lielisks mûziíis, bet man ðíiet, ka viòi bija kïuvuði nedaudz saîguði pirms uzstâðanâs un tas parâdîjâs uzstâðanâs laikâ. Kad mçs spçlçjam, neatkarîgi no tâ, vai spçlçjam dziesmas, kuras cilvçki vçlas dzirdçt, vai nç, mçs esam ïoti precîzi.

FEBRUÂRIS - JAPÂNAS TURNEJA
Japânas turneja bija laba. Es domâju, ïoti daudzi cilvçki gaidîja vilciena avâriju, tâpçc sâkumâ vairâkas uzstâðanâs bija salîdzinâmas ar komedinatu Galaheru Amerikâ, kuram cilvçki tuvojas lietusmçteïos, jo var tikt "notaðíîti ar dubïiem". Es domâju, daudzi cilvçki gaidîja, kad no skatuves lidos íermeòu daïas!
Es biju dzirdçjis, ka viens no mûsu ïoti savarîgiem draugiem Japânâ bija nobaþîjies par to, ka grupâ ir Als, jo Alam bija pagâtnes reputâcija saistîbâ ar viòa dalîbu ïoti daudzâs grupâs. Viòi nevçlçjâs, ka mûsu grupâ bûtu cilvçks, kurð bûtu grupâ uz îsu brîdi un pçc tam to atstâtu. Taèu Als bija parâdîjis sîkstumu esot kopâ ar mums un bija padevies Deivida stingrîbai, kopâ ar viòu izspçlçjot cauri rokenrola pamatus. Ar to pietiek, lai ienâktu ðajâ grupâ, jo spiediens ir augsts. Ikviens vai nu mîl mûs un uzliek mums nereâlus mçríus, vai arî ienîst mûs un uzliek mums nerâlus mçríus, tâpçc jebkurâ gadîjumâ ir jâbût uzdevumu augstumos, jo mçs ceïam paði sev latiòu aizvien augstâk. Japânâ, esot uz skatuves, es baidzot pateicu: "Ziniet, ja jums tas nepatîk, ïoti slikti." Es gan patiesîbâ neteicu pukðíçdams, es biju uzrakstîjis sev tekstu un teicu japâòu valodâ: "Viòð ir mûsu jaunais ìitârists - pieòemiet to vai arî liecieties mierâ."
Mans personîgais viedoklis ir, ka Als atbilda Mârtija prasîbâm un pârspçja Dþefu Jangu un Krisu Poulendu. Kriss gâja pats savu ceïu, viòam nebija ne ar ko jâsamierinâs. Dþefs ienâca grupâ un atteicâs mâcîties Krisa spçlçto, varbût tâpçc, ka nespçja, un Mârtijs nevçlçjâs spçlçt Krisa vai Dþefa spçlçto, taèu Als iemâcîjâs viòu visu iepriekð spçlçto un spçlç to tâpat kâ to darîja viòi. Kad Rendijs Rouds nomira un tas èalis Breds Giliss no grupas Night Ranger nâca viòa vietâ, izkropïojot visus viòa solo, es domâju: "Fuck, es negribçtu iet skatîties Oziju, kad viòam aiz muguras ir kaut kâds diletants, kurð iznîcina ìitârsolo." Klausoties kâ Als spçlç vecos gabalus, aizveru acis un esmu kâ citâ laika zonâ, dzirdu mûziku, kâ tâ tika radîta, un tas man liekas brîniðíîgi. Un tâ, es domâju, viòð ir pârspçjis visus pârçjos ìitâristus.

MARTS - JAUNÂ ALBÛMA IERAKSTS
Es uzskatu, ka tad mçs sâkâm doties uz studiju, lai pabeigtu mûsu pçdçjo ierakstu ierakstu firmai Capitol. Mçs bijâm parâdâ viòiem vienu, pçdçjo ierakstu. Ar viòiem karjera ir bijusi elliðíîga, bet tâ vietâ, lai izmantotu septiòu gadu likumdoðanas aktu, ko mçs varçjâm darît un tâ izlocîties no lîgumsaistîbâm, mçs gribçjâm bût taisnîgi cilvçki un rîkoties taisnîgi tâpçc, ka man mans godîgums un gods ir svarîgs.

APRÎLIS - MEGADETH AFIÐU STENDS TAIMSKVÇRÂ
Mums izdevâs firmu JVC dabût par mûsu sponsoriem plânotajai Maximum Rock turnejai vasarâ. Tas mums ïoti palîdzçja, jo mçs neguvâm nekâdu atbalstu no mûsu ierakstu firmas. Afiðu stends nebija tieðs pretstats MTV, bet tas bija tuvu tam. Bûtu bijis patîkami, ja jûs skatîtos no raidîjuma "Total Request Live" loga un redzçtu mûs, bet, esmu droðs, viòi droði vien aizmiglotu ekrânu vai tamlîdzîgi, lai jûs to neredzçtu! Bûtu iespaidîgâk, ja bûtu bijusi Kristina Agvilera un Megadeth fonâ!

MAIJS - SLEPENS LIELKONCERTS LOSANDÞELOSÂ FILMAS "METAL GOD" TAPÐANAS PROCESÂ
Tas bija fucked. Vispirmâm kârtâm, viss sâkâs ar to, ka filmâ bûtu mûsu dziesma, bet tad es izlasîju scenâriju un domâju: "Nç, tas ir tâ kâ banâli." Apstiprinâju dziesmu un kaut kâdus tekstus. Tâ nebija pabeigta dziesma, jo es nerakstu demoierakstus cilvçkiem, tâ kâ - ja viòi grib kâdu mûsu gabalu, viòiem nâkas man uzticçties. Kaut kâda iemesla dçï tas neizdevâs un es domâju, ka tâs ir arî beigas. Tad pçkðòi "Jums jâspçlç, mçs izmantosim mûsu publiku un jûs bûsiet filmâ," un es teicu apmçram: "Lai bûtu!" Bûtîbâ viòi lûkoja pçc mûsu publikas, lai tâ aizpildîtu vietu. Un tâ, kad tika uzòemts koncerta sniegums, izskatîjâs it kâ starp tiem cilvçkiem bûtu metâla fani. Mums bija paredzçts spçlçt pulksten deviòos. 12.30 mçs beidzot kâpâm uz skatuves un es biju tik pissed, es biju tik fucking zils (no dusmâm)!
Es domâju, filma cietîs neveiksmi. Marks Vâlbergs kâ rokzvaigzne ar gariem matiem izskatîjâs labi. Viòð ir bijis muzikâla zvaigzne kâ Marky Mark, tâdçï viòð zina un pieprot to kâ uzvesties uz skatuves, taèu tas bija gluþi komisks vakars. Ikreiz laikâ starp uzòemðanas epizodçm Zaks Vailds bûtu iekïâvies ar saviem desmit minûðu garajiem ìitârsolo. Es pie sevis domâju: "Ja tu beigtu paðapmierinâties, mçs tagad jau bûtu prom no ðejienes!" Bet viòam laikam tas nebija mokoði!

JÛNIJS/JÛLIJS/AUGUSTS/SEPTEMBRIS - MAXIMUM ROCK TURNEJA KOPÂ AR MOTLEY CRUE UN ANTHRAX
Tas, kâpçc mçs to darâm kaut ko tâdu, pârsteidza daudzus cilvçkus. Mûsu menedþments ieteica mums to darît un tagad viòi atzîst, ka tâ bija 100 procentîga kïûme. "Tas bûs lieliski, tici man - jûs spçlçjat nojumçs, jûs spçlçsit tûkstoðu priekðâ." Maz mçs zinâjâm, ka tûkstoði cilvçku, kuru priekðâ mçs spçlçjâm, bija mûsu fani un neviens cits tieðâm nenâca. Ir bijuði laiki un pilsçtas, kur ir bijusi nozîmîga sekoðana Motley Crue, bet lielâkoties ðî turneja ar Motley Crue bija viena no nepatîkamâkajâm turnejâm, kâdâ esam bijuði. Man nav nekas pret vîriem tajâ grupâ, jo Nikki (Sixx) ir patîkama persona un Miks Marss ir pats savâ pasaulç. Viòiem pavisam noteikti trûkst Tomija (Lî) grupâ. Rendijam (Kastillo) bija kaut kas noticis ar kuòìi un tâpçc pie bungâm viòiem sçdçja buòìiere. Tas bija forði - bet viòa nav Tomijs Lî! Un Vinss (Neils) visu laiku þûpoja! Manu vârdu viòð pateica vienu reizi: "Hei, Deiv!" Pârçjo laiku es biju "ðvîts": "Hei, ðvît!" "Labi, ðvît!" (savilkdams seju). Man ir fucking vârds, ja?
Anthrax tika aizsûtîti mâjâs. Viòi (Crue) zaudçja tik daudz naudas, ka, lai drîzâk sûtîtu mâjâs kravas maðînu ar apìçrbu un fona dziedâtâjus, pirotehniku un tamlîdzîgi, viòi to visu paturçja un nogrieza mûsu ienâkumus pieckârtîgi, un aizsûtîja Anthrax mâjâs. Tas bija fucked up. Neskaitot zçnus no Metallica un daþus izòçmuma cilvçkus no metâlmûzikas industrijas astoòdesmito gadu sâkumâ, Skots Aiens ir viens no vecâkajiem pieminçðanas vçrtajiem draugiem ðajâ industrijâ.
Kas attiecas uz mums, mums bija visas tiesîbas ðajâ gadîjumâ teikt: "Ziniet ko? Fuck you, mçs atsakâmies!" Taèu mçs domâjâm par mûsu faniem, kuri jau bija nopirkuði biïetes, bija pelnîjuði mûs redzçt. Mçs finansiâli bijâm aptîrîti, bet negribçjâm tâ vienkârði aiziet. Mçs gribçjâm no tâ izvairîties, bet atkal - ir tâ, ka nekad neesmu îsti izvairîjies no jebkâ, ko esmu teicis, ka darîðu, neatkarîgi no tâ, cik tas bûtu grûti izdarâms, un, es domâju, tas ir kaut kas, kas pietrûkst mûzikas industrijai ðodien. Cilvçki pamet kuìi, ja tas neiet viòiem pa prâtam. Es tiku audzinâts tâ: ja tu saki, ka kaut ko darîsi, tad tu to dari. Varbût esmu no "vecâs skolas", bet es zinu, ka Apvienotajâ Karalistç, ja kâds saka, ka kaut ko darîs, tad tev ir jâtur vârds un jâdara. Mums ir bijuðas vairâkas reizes Amerikâ, kad mçs esam turnejâ un cilvçki pamet turneju tâpçc, ka ar viòiem kaut kas notiek un viòi tam ïaujas. Dodas pretim veiksmei, bet tas paliek kâ kauna traips viòu vçsturç. "O, tu bûtu darîjis tâpat!" Nu, nç, es nebûtu tâ darîjis!

JÛLIJS - CAPITOL PUNISHMENT
5. jûlijâ mçs likâm priekðâ ierakstu. Tâ bija treðdiena. Nâkamajâ pirmdienâ mçs devâmies uz ierakstu firmas biroju un vçlçjâmies runât ar viòiem. Viòu pârstâvis domâja, ka mçs vçlamies runât par atgrieðanos pie viòiem, bet mçs teicâm: "Mçs gribam aiziet, mçs gribam savu ierakstu atpakaï." 14. jûlijâ viòi teica, ka mçs varam aiziet, ja mçs dodam viòiem divas dziesmas, ko ielikt lielâko hitu ierakstâ ("Capitol Punishment"). Mums nav fuckin' lielâko hitu ieraksta, mums ir tikai viens hits - "Trust". Viss pârçjais ir bijis mçreni populâras radio dziesmas, bet tâs nebija tâs, ko fani gribçja. Capitol atlasîja gabalus, ko viòi gribçja un mçs teicâm: "Ziniet ko? Visu, ko vçlaties, tikai ïaujiet mums iet." Es centos izkïût no tâ visa ar pçc iespçjas mazâk mocîbâm.
Mçs esam saòçmuði asu reakciju no ïoti daudziem cilvçkiem, kuri saka: "Ðis ieraksts nesatur gabalus, kâdus mçs gribam." Bet, ja mçs bûtu teikuði "nç" tam, viòi teiktu: "Jûs paliekat," un ar Megadeth bûtu cauri. Vismaz tagad ir sagatavots jauns ieraksts un tas iepriekðçjais ir aiz muguras. Kâ Malkolms X teica: "Par katru cenu!"

OKTOBRIS - ATPAKAÏ STUDIJÂ
Mçs atgriezâmies studijâ, lai aizvietotu tâs divas dziesmas, kas tika izdotas Capitol, un mums bija jânorçíinâs ar viòiem. Mçs atlaidâm savu menedþmentu dçï Motley Crue fiasko un dçï diviem pçdçjiem ierakstiem. Viòi bija centuðies mûs padarît par popgrupu. Ziniet, ja tas nostrâdâtu un bûtu bijis pilnîbâ veiksmîgi, un mçs bûtu Enormodeth ("Milzîgâ nâve" - tulk. piez.), mums varbût bûtu tas pats menedþments un mçs joprojâm bûtu ar Capitol, bet tâ kâ viss izvçrsâs draòíî un bût par popgrupu nav priekð ðîs grupas, mçs domâjâm, ka bûtu jâatgrieþas pie tâ, ko mçs darâm vislabâk. Mçs devâmies studijâ un tâ vietâ, lai vienkârði aizstâtu divas dziesmas, mçs apstrâdâjâm treðo dziesmu, sagatavojâm ceturto un ðîs èetras dziesmas ielikâm jaunajâ ierakstâ. Tad paòçmâm vienu dziesmu, kas bija lielâko hitu ierakstâ, un arî to ielikâm jaunajâ ierakstâ, jo nevçlçjâmies to atdot Capitol. Viòi draudçja mûs paturçt un lielâkoties tâdçï es teicu: "Òemiet dziesmu, tikai ïaujiet mums iet!" Tas ir lîdzîgi kâ ar dzîvnieku, kad tam ir íepa lamatâs un tas nokoþ pats savu kâju, lai tiktu prom. Bûtîbâ tas bija tas, ko mçs izdarîjâm.

NOVEMBRIS - LÎGUMS AR SANCTUARY RECORDS
Mçs skatîjâmies uz ïoti daudz daþâdiem leibliem, daudzi no tiem bija gatavi dot mums tâdas pat priekðrocîbas un tâdu paðu naudu kâ Capitol, kas ir pieòemami vairâkus platînus ieguvuðai grupai, bet viòi nevarçja mums garantçt jebkâdu uzmanîbu vai mîlestîbu. Vairâki lieli leibli teica, ka varçtu pârskatît ðo darîjumu un ka viòi darîtu daudz vairâk mûsu labâ, bet tad mçs paskatîjâmies, kas pie viòiem ir rakstîjies, un izrâdîjâs, ka viòiem nekad nav bijis nekâ lîdzîga mums, un mçs esam no "sugas". Un tad, kad mçs runâjâm ar veselu baru neatkarîgo leiblu, daþas no tâm mums varçja piedâvât neticamu naudas daudzumu, bet viòiem nebija nekâ pârliecinoða, nekâdas izplatîðanas un nekâdu mârketinga ideju. Un tad bija kâds, kam bija lieliskas mârketinga idejas, lielisks pamats, bet nevarçja celt to naudas ziòâ.
Sanctuary bija vieni no pirmajiem, kas runâja ar mums jau paðâ sâkumâ. Es biju runâjis ar Rodu Smolvudu par strâdâðanu ar mums jau labu laiku iepriekð, kad mçs veicâm izmaiòas menedþmentâ, taèu man nebija ne jausmas par to, ka viòi skatâs uz mums tâ kâ skatâs. Pirms kâda laiciòa Òujorkâ Rods un Merks Merkuriadis teica, ka ir bijis periods, kad Megadeth ir pârspçjuði Iron Maiden topu tabulâs Amerikâ, un viòi ir bijuði tieðâm dusmîgi uz mums! Es biju pârsteigts dzirdçt, ka viòi pat bijuði nobijuðies no tâ, ko mçs darâm. Un, kad pienâca ðî izdevîba, es domâju: "Tas ir saprotams, jo Rods saprot mûsu spçlçto mûziku un ir stingrs." Domâjot par izplatîðanu un mârketinga idejâm, un par vienkârðo faktu, ka viòi bija gatavi îstenot visu, ko vçlçjâmies, un vçl vairâk - tas viss bez kaut vienas ieraksta nots noklausîðanâs. Tad viòi noklausîjâs vienu dziesmu un teica "Fui!"

DECEMBRIS - ATPAKAÏ CEÏÂ
Vairâkas uzstâðanâs Bostonâ un Sietlâ. Vecgada vakarâ mçs spçlçsim Aïaskas ðtatâ. Tur ir liela metâlmûzikas skatuve.

NÂKAMAIS GADS
Ðobrîd man virziens nav nostiprinâts, bet plâni izskatâs smieklîgi - daudz ceïojumu, atpazîstamîbas veicinâðana (angïu val. - promotion) un turnejas. Albûms iznâks 7. maijâ. Es domâju, mçs dosimies uz Eiropu maija beigâs, lai piedalîtos festivâlos, pçc tam no ðejienes uz Dienvidameriku un tad atpakaï uz Ziemeïameriku. Par pârçjo neesmu îsti pârliecinâts - bet arî tas ir pietiekami!

atpakaï uz galveno lapu