Elastîba, izturîba un kareivîga nostâja. Ðîs îpaðîbas ir vçrtuðas Deivu Masteinu no Metallica izstumtajâ par dzîvu metâla leìendu. Lîdz ar Megadeth jauno, retrospektîvo ierakstu "Capitol Punishment" Masteins atskatâs uz savu 17 gadus ilgo karjeru un atsaucas uz vadoðajiem ìitâristiem, ar kuriem nâcies sastapties ðai ceïâ.

Deth & CIRVJI
Deils Tçrners izdevuma "Guitar One" 2001. gada februâra numurâ.

Kad ìitârists Mârtijs Frîdmens 1999. gada janvârî izbeidza savas desmit gadus ilguðâs saistîbas ar Megadeth, tas iezîmçja Masteina/Frîdmena çras beigas. Ðî kombinâcija tika daudzu vçrtçta kâ vina no visiespaidîgâkajâm ìitârduetu komandâm metâlâ. Ja jûs nebûtu Megadeth dibinâtâjs Deivs Masteins, ðis ðokçjoðais pavçrsiens varçtu izsist no sliedçm 17 gadus ilguðâs, smagâm cîòâm pilnâs vçstures turpinâðanos.
Jâpatur prâtâ, ka Masteins tika izstumts no Metallica 1983. gadâ, lai vçlreiz celtos Megadeth veidolâ, pârdodot 12 miljonus albûmu kopiju un "izsitot" septiòas Grammy balvas. Bet atkal - jûs neesat Deivs Masteins; iespçjams, metâlâ nav neviena piemçrotâka grupas lîdera, kas izturçtu sitienus grûtos laikos kâ ðis Jackson King-V ìitâras pârvaldîtâjs.
Tiktâl Megadeth sastâvâ ir bijuði seði daþâdi vadoðie ìitâristi; arî pie bungâm ir sçdçjuði vairâki mûziíi. Uz ko tiek norâdîts? Neskatoties uz vairâkâm sastâva maiòâm Megadeth, Masteins un komanda ir vienmçr spçjuði atsperties, bûtu savu uzdevumu augstumos un atgriezties vçl spçcîgâki nekâ bijuði pirms tam. Arî ðoreiz lieta grozâs ap to, ja ne ap faktu, ka Frîdmena aizieðana bija tikai viena no grupas augoðajâm problçmâm.
Tûlît pçc tam, kad Als Pitrelli tika pieòemts, lai aizstâtu Mârtiju Frîdmenu, ïaujot Megadeth palikt dzîvotspçjîgiem un cienîgiem turpinât ceïu uz priekðu, grupa devâs A&M studijâ, Losandþelosâ, fokusçjoties uz nakamo ierakstu pçc 1999. gadâ izdotâ albumâ "Risk". Jau tajâ laikâ albûmu bija paredzçts nodçvçt par "Capitol Punishment" ("Capitol Sods"). Nosaukums varçtu tikt interpretçts kâ ne tik smalks cirtiens Capitol Records, Megadeth leiblam. Kad grupa prezentçja disku ïautiòiem uzvalkos, Megadeth îstâs domas tika ietvertas konkrçtâkos terminos. "Mçs iegâjâm pie viòiem (2000. gada) 5. jûlijâ," atceras masteins, "un teicâm: "Ðeit ir ieraksts, mçs esam to pabeiguði." Tad mçs devâmies pie viòiem 10. jûlijâ un teicâm: "Okei, mçs vçlamies tikt vaïâ no leibla un gribam atpakaï savu ierakstu." Viòi bija dikti pârsteigti." Noteikti pârsteigti. Pçc 14 gadu attiecîbâm ar Capitol un vairâkiem platîna albûmiem - kapçc Megadeth tagad grib aiziet? "Es domâju, viòi bija pârsteigti, jo domâja, ka ir darîjuði labu darbu," paskaidro Masteins, "Kâpçc mçs aizgâjâm? Tâpçc, ka mçs jutâm - viòi nedarîja labu darbu. Pavisam elementâri."
Pçc daudzâm legâlâm íildâm Megadeth tika atbrîvoti no kontrakta saistîbâm ar Capitol. Bet ne âtrâk, pirms viòi izpilda pçdçjo leibla prasîbu. "Kad mçs vispâr salikâm kopâ studijas ierakstu," saka Masteins, "mums nebija nodoma izdot "lielâko hitu" ierakstu. Bet 14. jûlijâ leibls pateica: "Okei, mçs jûs laiþam vaïâ, bet mums vajag divas jaunas dziesmas, lai izveidotu lielâko hitu ierakstu." Megadeth piekrita, ierakstîja "Kill the King", "Dread & the Fugitive Mind" un kâ dâvinâjumu faniem "Capitol Punishment" - popûrija gabalu, kas sastâv no grupas Capitol diskogrâfijas hitiem un diskâ iekïauts kâ "hidden track" ("slçptais gabals").
Pagâjuðâ gada rudenî Capitol izdeva "Capitol Punishment: The Megadeth Years" - izlasi ar 14 smagâkajiem gabaliem no Megadeth Capitol kataloga. Disks arî dod faniem retu iespçju modelçt vairâkus Megadeth vadoðos ìitâristus - Krisu Poulendu, Dþefu Jangu, Mârtiju Frîdmenu un Alu Pitrelli - tieði no tâ paða ripuïa. Ðobrîd Megadeth nâkamâ albûma liktens, ðíiet, beidzot kïûst prognozçjams. Ierakstu ir paredzçts laist pârdoðanâ 2001. gada maijâ ar Sanctuary Records leibla starpniecîbu.
Mçs noíçrâm Deivu Masteinu A&M studijâ, kamçr viòð veica beidzamos darbus pie pçdçjiem diviem gabaliem (lai tie varçtu aizvietot dziesmas, kuras viòð piedâvâja Capitol priekð "The Megadeth Years") nâkamajam Megadeth albûmam. Tika pârrunâta Megadeth nâkotne un izdarîts atskats raibajâ pagâtnç. Kad viss bija izrunâts, mçs devâmies projâm ar iespaidu, ka, kâ mûziíis, Deivam Masteinam nav labâkas vietas, kur bût, kâ studijâ, strâdâjot pie jaunas Megadeth mûzikas. "Kad es no rîta pamoþos, es netrençjos, jo baidos," atzîmç Masteins. "Esmu nobijies, ka, ja es paòemðu ìitâru, iznâks vçl viena brîniðíîga dziesma, un, ja es to neierakstu, tâ ir zudusi uz visiem laikiem. Tâpçc, ja neesmu gatavs ierakstît, es nespçlçju."

Vai vari dot pârskatu par to, kas gaidâms no nâkamâ Megadeth studijas ieraksta?
Jâ. Tas ir tâds kâ "Dread" un "Kill the King" (no "The Megadeth Years"). Ir vairâkas dziesmas, kas ir nedaudz spoþâkas, un daþas, kas ir nedaudz smagâkas. Bet lielâkoties tâdas dziesmas kâ "Dread & The Fugitive Mind" vai "Kill the King" nav bijuðas Megadeth ierakstos kâdu laiku.

Tâs divas dziesmas manâ uztverç ïoti lielâ mçrâ "atsit" atseviðíus gabalus no "Countdown To Extinction".
Jâ. Tâs man nedaudz vairâk atgâdina "Rust in Peace", bet tas tâpçc, ka esmu to radîtâjs. Tas ir tâpat, kâ skatîties uz bçrniem, kas ir trînîði, un zinât, kurð ir kurð. Ir nelielas nianses, pçc kurâm var pateikt.
Mçs atgrieþamies un izceïam daudzas lietas - dziesmu smagnçju skaòu, dziesmu saturu, grupas dalîbnieku iztçli. Kad redzi grupas kâpjam uz skatuves un radam sensâciju, viòus pârdodam 10 miljonus ierakstu kopijas, tu kïûsti kâ apþilbis. Tu centies pârvçrtçt to, ko dari, un patieðâm nevçlies mainîties, bet tu izdari pietiekami pielâgoðanâs labâ tur, kur cilvçkiem nepatîk, ka esi pielâgojies. Tâdçï mçs lukojamies atpakaï uz veiksmi, kâda tâ bija mûsu karjeras agrînajâ posmâ, uz to, ko mçs izmantojâm tad. Mçs skatâmies uz to, ko esam darîjuði, kas bija mums svarîgi un kas nç, tâ mçs varam bût apmierinâti un veiksmes apòemti.

Als Pitrelli izklausâs labi "Kill the King" un "Dread & the Fugitive Mind". Vai viòð ir tâpat dzirdams visâ jaunajâ studijas ierakstâ?
Nu, viòð pavisam noteikti spçlç, ja tas ir tas, ko jautâjat. Viòð mums spçlç solo katrâ dziesmâ, un arî akustisko ìitâru - pat mandolînu. Un tas ir vienreizçji.

Kad pirmoreiz uzzinâji par Alu?
Ar Dþimija DeGrasso starpniecîbu. Tieðâm, es nezinâju, kas ir Als. Kad Als ienâca, lai ieòemtu Mârtija vietu, Als nezinâja, ko sagaidît, un nezinâjâm arî mçs paði. Es biju ïoti izbrînîts par to, ka viòð ir spçlçtâjs, kurð pielâgojas, bet man nebija nojausmas par to, cik viòð ir labs. Kad viòð parâdîjâs, viòam bija cirtaini, gari mati un saplîsis T-krekls. Un tâ es skatîjos uz viòu, domâjot: "Uh. Tas nekad nenotiks." Tad es teicu: "Nospçlç man kaut ko." Es sapratu, ka viòð labâk uzsmçíçtu man nekâ spçlçtu. Tad viòð spçlçja un tas bija satriecoði. Es teicu: "Labi. Tu mani pârliecinâji. Íersimies pie darba!"

Pçdçjos divus Megadeth studijas ierakstus bija producçjis Dens Hafs. Vai viòð bija iesaistîts arî jaunajâ studijas ierakstâ?
Nç, es to darîju kopâ ar cilvçku vârdâ Bils Kenedijs; es to producçju un viòð palîdzçja. Mçs negribçjâm doties uz Neðvilu atkal; tas jau bija apnicis. Dens negribçja doties uz Arizonu vai Kaliforniju, un tas nebija çrti man.
Es jûtu dziïu cieòu pret Denu - viòð ir fantastisks, talantîgs producents, dziesmu autors, dziedâtâjs, ìitârists.

Kâdu aprîkojumu izmantoji jaunajâ ierakstâ?
Man ir vairâki atðíirîgi aprîkojumi. Ir "dzîvais" aprîkojums un tad ir "studijas" aprîkojums. Un studijâ es darbojos pavisam savâdâk nekâ koncertâ. Studijâ mçs izmçìinâm un izmantojam visu un jebko, kas varçtu labi skançt. Es ïoti neatlaidîgi spçlçju savu (Jackson King) Vs ritmu daïâm, bet ðajâ ierakstâ strukturâlâm ìitârpartijâm un tamlîdzîgi es izmantoju Gibson Explorer, Gibson SG, Stratocaster nelielai "pârklâðanai"... Lietoju arî Gretsch Chet Atkins. Bez saviem diviem galvenajiem sudraba Vs man tagad ir arî 2000. gada Vs - ðiem jaunajiem, pârmodelçtajiem King V, uz kuriem spçlçju, ir simtreiz labâka skaòa nekâ agrâkajiem King V, jo vairâk nav Kahler "tiltu", kas nosûc toòus. Stîgas iet caur korpusu un korpuss atskan. Ir tas pats noòçmçju izvietojums ar Seymour Duncan Jeff Beck JBs uz "tilta" un grifa vietâs tieði ðim modelim.

Kâ ar pastiprinâtâjiem?
Visâ karjerâ esmu izmantojis diezgan daudz Marshall. Kâdreiz Losandþelosâ mçs gâjâm cauri "atkritumiem" (lietotu mantu sludinâjumi) un devâmies pie draugiem uz mâjâm, klausîjâmies tâs lietas - sogrozîjâm kloíus un lûkojâm, vai ir labi. Bet bija tieðâm grûti atrast tâdu, kam nebûtu kâds drausmîgs bojâjums. Tu paòem to, ieliec studijas aprîkojumâ un "uzkarsç", un lieta vienkârði dziest. Tad es runâju ar Niku Boukotu no Marshall, kurð ir lielisks draugs un ilglaicîgs atbalstîtâjs, un sâku izmantot Marshall pastiprinâtâjus. Tagad es lietoju EL34 100/100.
Mazâka mçroga koncertiem izmantoju (PB100) Powerbrake no Marshall, lai vâjinâtu skaòu. Priekð manis atðíirîba ir acîmredzama: ja tu vienkârði nogriez par daþiem robiem skaïumu, tu zaudç to "gurkstçðanu" skaòâ, kad pastiprinâtâjs ir tieðâm karsts. Tad tu nonâc uz mazâkas skatuves un skaòu mazliet nogriez, nav tâ sajûta. Var pateikt, kad skaòa ir "nomesta", pat ja tâ ir nomesta kaut mazliet, kad spçlç ar tâdiem zçniem, ar kâdiem spçlçju es.
Mans komplekts sastâv no Marshall 1960BV 4x12s ar Celestions - vecie 30 vati. Komplektâ ietilpst mikrofoni Shure SM-57 un Sennheiser MD-421.
Un tad es izmantoju Rocktron Prophecy ìitârsistçmu. Tai ir visas pastiprinâtâjam vajadzîgâs lietas un speciâlie efekti, kâdus man vajag. Izmantoju arî Roctron All-Access kontrolieri kanâlu pârslçgðanai.

Kâdi ir Megadeth turneju plâni?
Pagaidâm nekâdi. Mums jânospçlç daþi vienkârði koncerti. Galvenâ prioritâte tagad ir padarît "The Megadeth Years" ejoðu, nokârtot darîðanas ar iepriekðçjo menedþeri un sâkt pârskatît to neticamo jucekli, kâdâ mûs atstâjuði ierakstu kompânija, visas iepriekðçjâs administrâcijas, iepriekðçjâs menedþmenta firmas un iepriekðçjie biznesa menedþeri. Jaunâ menedþmenta komanda, kura mums ir tagad, tieðâm ir par vienkârðu vadîbas veidu tâpat, kâ es. Mçs veicam visa veida fantastiskus uzlabojumus grupâ - novçrðam dezinformâciju, pâròemam visa veida juridiskâs problçmas un turam uzmanîbas lokâ un godâ iepriekðçjos grupas dalîbniekus. Man tas ir ïoti svarîgi: attiekties godîgi pret iepriekðçjiem biedriem. Pieïauju, ka nav daudzu citu cilvçku, kam daudz interesç bût labiem pret iepriekðçjiem grupas dalîbniekiem, bet man interesç. Es vçlos, lai ðie dþeki zinâtu, ka es cienu viòus, ka novçrtçju viòus un atzîstu, ka viòi ir palîdzçjuði man tikt lîdz ðim stâvoklim.

Vai tie, piemçram, bûtu Dþefs Jangs (Megadeth vadoðais ìitârists laikâ no 1987 - 1989. gadam)?
Es vçlçtos, kaut manas attiecîbas ar Dþefu bûtu bijuðas labâkas. Dþefs bija tieðâm jautra personîba, ar kuru "tusoties". Veids, kâdâ paðíîrâmies, bija ïoti nedraudzîgu vârdu pavadîts. Viòð ir patiesi talantîgs ìitârists un es viòam vçlu labu. Es ceru, ka viòð pieòems mûsu uzaicinâjumu piestrâdât pie DVD, kuru plânojam izdot ðogad sâkumâ. Mçs gribçjâm uzaicinât visus iepriekðçjos grupas dalîbniekus pateikt kaut ko par ierakstu, kurâ viòi ir spçlçjuði, par ko tas ir un tamlîdzîgi. Ziniet, daþi no viòiem to nedarîs. Un ir citas situâcijas. Bûtu jauki uzzinât Nika Menzas iespaidus par lietâm. Es nezinu, ko viòð domâ par to, ko darâm.

Vai vispâr esi kontaktçjies ar Krisu Poulendu (Megadeth vadoðais ìitârists laikâ no 1983. - 1987. gadam)?
Kriss bija visneprognozçjamâkais un bîstamâkais ìitârists, kâds mums jebkad bijis. Viòð bija vienîgais, ar kuru es izkâvos. Bet dþeks ir, iespçjams, viens no maniem vislolotâkajiem grupas dalîbniekiem tâpçc, ka viòa smaids... Jûs vienkârði zinât, ka viòam nav nekas labs padomâ.
Viòð ir fantastisks ìitârists. Un tieðâm, no visiem tiem ìitâristiem, kas jebkad ir bijuði grupâ, Krisu es respektçju visvairâk, jo viòð bija tik talantîgs. Es viòus visus cienu. Bet vispâr es respektçju Krisu tâpçc, ka viòð bija kâ "laicîgâ" mâte. Es nekad nelietoju heroînu, viòð bija adatu lietojoðs puika. Viòð bija "dþeza dþeks" un viòi visi ar to nodarbojâs, es tikai sâku. Es teicu: "Wow!" Kad priekð mums ar Krisu Poulendu/Garu Semjuelsonu viss bija beidzies, mani jau vairâk nekas neiespaidoja (smiekli).

Vai tas veicinâja viòa atlaiðanu?
Nu, bija daudzas lietas. Deivs (Elefsons) un es gâjâm uz priekðu, jo mçs centâmies noturçt grupu pozitîvâ virzienâ. Kâ tas viss izvçrtâs, ir skumji. Man liekas, mçs atgriezâmies no Havajâm, bija turnejas beigas un es teicu: "Ziniet ko, puiði? Es jûs abus izsviedîðu." Mans aprîkojums visu laiku bija paòemts, jo heroîna problçma bija ïoti sasâpçjusi. Ne jau, ka tie dþeki bûtu zagïi. Nodoðanâs narkotikâm un alkoholisma slimîba ir ïoti viltîga, mânîga un spçcîga.

Vai viòam klâjas labi tagad?
Krisam? Es domâju, ka viòam klâjas labi. Es tâ ceru. Viòð ir grupâ, kuras nosaukums ir OHM, es domâju. Nezinu, kur ir Èaks Bçlers. Èaks Bçlers ir pazudis bez vçsts.

Un, domâju, mçs visi zinâm, kur ir Kerijs Kings (Megadeth vadoðais ìitârists 1983. gadâ).
Jâ, Kerijs ir Slayer. Un viòð acîmredzot ienîst mani, bet, lai tâ bûtu.

Kâds bija Megadeth agrînais iemiesojums kâ ar Keriju, piemçram?
Tas bija jautri, un Kerijs bija tik nevainîgs. Viòa tçtis bija policists un, es atceros, es devos uz viòa mâju, un viòa tçtis ikvienu varçja saukt "dirsa", jo tas bija viens no Losandþelosas apgabala Ðerifu nodaïas epitetiem - kamçr neesi atzîts par nevainîgu, tev nav vârda, tu esi "dirsa", pçc tam tu esi vienkârði "dirsas kungs".
Mçs gâjâm uz viòa mâju un Kerijs sçdçja priekðistabâ, ar naglâm caururbjot âdas apìçrbu un taisot pentagrammas. Viòa mamma virtuvç gatavoja pusdienas un tçtis atgâzies skatîjâs televizoru. Kerijs turçja èûsku kolekciju garâþâ. Zinu, ka biedri Slayer bija nedaudz satraukuðies par to, ka viòð spçlç abâs grupâs, bet tai laikâ Kerijam un man bija labas attiecîbas. Es domâju, viòð mani pat cienîja nedaudz tâpçc, ka es viòam parâdîju daudz ritma triku uz ìitâras.
Kerijs ir patieðâm labs ìitârists, nav lempis, bet noteikti nav arî Satriani. Labs koncertspçlçtâjs. Tiktâl es vçlos runât par to, jo Kerijs ir teicis daþas atbaidoðas lietas par mani un tamdçï es nevçlos viòam parâdît lielâku godu.

Vai varam runât par kâdiem ritmìitâras "trikiem", ko parâdîji viòam?
Tâdi kâ "skaòas slâpçðana" ar plaukstu un "dobðanas" tehnika - riòíoðana, slâpçðana, daþâda veida stîgu celðana, pieeja daþâdâs kombinâcijâs râvieniem uz leju un augðu. Pârçjais lielâ mçrâ bija akordu stâvokïi - akordu kustinâðana, apgrieztie akordi un citas lietas (sk. intervijas tekstu angïu val.). Es neko no tâ neredzu Slayer mûzikâ, jo viòiem ir unikâls un vienreizçjs stils. Teikt, ka "viòi izklausâs pçc manis" nozîmçtu diskreditçt faktu, ka viòi ir tieðâm aizraujoði mûziíi.

Kâ Mârtijs pirmoreiz griezâs pie jums, izsakot vçlmi atstât Megadeth pçc 10 kopâ pavadîtiem gadiem?
Viòð to nedarîja. Es viòu nostâdîju aci pret aci tâpçc, ka tas bija acîmredzams. Es domâju, bût kopâ vienâ grupâ ir lielâ mçrâ tâpat kâ bût laulîbâ un, kad redz viens otru un redz, ka nav vairs degsmes, tu esi norûpçjies par to, vai kaut kas nav kârtîbâ. Un tâ es vaicâju viòam: "Kas notiek? Ja tu plâno aiziet, dod man ziòu, lai varu bût tam gatavs." Tas bija sirsnîgi un ïoti lietiðíi. Bet bûtîbâ es teicu: "Es zinu, ka tev vairs nepatîk spçlçt ðo mûziku. Zinu, ka tev vairs nepatîk bût Megadeth. Es zinu, ka es tev tagad nepatîku." Un viòð teica: "Nu, tev taisnîba pirmajâs divâs lietâs, bet tu kïûdies attiecîbâ uz treðo." Es teicu:"Okei. Tad tu plâno palikt vai aiziet?" Un viòð saka: "Es plânoju aiziet." Es teicu: "Labi. Nu, paldies par tevis pavadîto laiku. Tu esi man daudz palîdzçjis, es tevi vçrtçju ïoti augstu. Un varbût tu vari mums palîdzçt apmâcît vienalga kuru, kas nâks, jo es vienkârði nezinu, vai man bûs iekðâ iemâcît astoòus ierakstus jaunam zçnam." Un Mârtijs bija pirmais, kurð vispâr "aizgâja". Þçl, Mârtijam velkas pakaï lietas, kas ne katram izdodas - fani vçlas, lai Mârtijs turpinâtu "griezt". Es domâju, viòð tagad nodarbojas ar dance un tehno lietâm.

Cik nozîmîga ir bijusi tava draudzîba ar Deividu Elefsonu, bîdot Megadeth uz priekðu visus ðos gadus? Jûs divi esat vienîgie Megadeth dalîbnieki - dibinâtâji, kas palikuði.
Ne visai nozîmîga. Tas ir bizness. Mçs esam draugi tikai pçc biznesa daïas. Viòð ir labs basists un labs biznesmenis. Es domâju, ir bijuði laiki, kad mçs viens otru neesam varçjuði ciest.
Deivs ir labs dþeks. Viòð ir bijis grupas lietâs iekðâ par spîti visâm grûtîbâm, kamçr citi cilvçki nav bijuði tik saprotoði par to, kas notiek ar grupu, mûziku vai ko citu. Viòð teiktu: "Klausâs, Deivs zina, ko dara. Vienkârði seko pçdâs un mçs satiksimies pie finiða lînijas." Un tâ ir lieta, ko es viòâ augstu vçrtçju - viòð nekad nav apðaubîjis manu skatu nâkotnç.

"Guitar One" 2001.g. februâris.
Tulkojums - Ints B. Izmantojot ðîs lapas saturu, lûdzu, atsaukties uz ðo saitu un izdevumu "Guitar One".

atpakaï uz galveno lapu