Amatör Nedir?

AMATÖR; Latince, seven kimse kelimesinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; bir şeye hevesi olan ve onu hararetle arayan kimsedir. Sade zevki için ve bilerek bir sanat veya bir ilim ile uğraşan kimse ...

Deneme

FOTOĞRAFÇININ GÜNLÜĞÜ  

Essek Cenneti

Otobüsle Kütahya' ya gidiyorum. Hasat yeni alınmış. Sarı saçlarını 0 numara kestirmiş bir köylü çocuğun başını andıran rengarenk tarlaları geçiyoruz. Ayakta, itinayla istif edilmiş insanların bulunduğu otobüsün içinde, keyfimi bozmadan bakıyorum oturduğum yerden...Nereye?

Kare kare bölümlere ayrılmış tarlalara... Köylüler üst üste rasgele dizilmiş taşlarla sınırlarını koymuş zenginliğinin. Tüm bu tarlaların ortasında sahipsiz bir eşek, karnını doyurmakta... Koskoca bir ovada bir eşek, tek başına, ne bir semeri ne de bir sahibi var ortalıklarda... Simsiyah bir eşek, koskoca ova da tek başına.. O anda tek bir düşünce var kafamda; neden bu eşek orada? ya ben...

Yunanistan'la birlikte dünyada en çok eşek barındıran ülkelerden biri Türkiye? Eşek: inatçı; eşek: nazik; eşek nazik ama aptal... eşek bir hayvan olarak bizden ne kadar da farklı hal bu ki?

Eşek, hayatımıza o kadar çok girmiş bir hayvan olmasına rağmen, hayatımda ilk kez eşekleri bu otobüs yolculuğu sırasında düşünüyorum...Bir otobüs dolusu insan dururken neden ben?.. deli miyim neyim.. ;)

Sevgililerimize eşek gözlü diyecek kadar tanırız onu!...

-Belki de yolun daha kısa sürmesi için bir eşek yazısı yazıyorum bu sabah-

İzlediğimiz filmlerin çoğunda birbirlerine eşşouuulueşek diyen insanlara güldük yıllarca... Aynı filmleri, hiç sıkılmadan izlememizin nedeni ne idi? Kendilerininkine aldırmadan, başkalarının eşekliklerine gülüp geçen binlerce insan vardır ya....heh işte!..

-konuyu fazla dağıtmayalım-

Hakaret eden insanlara veya kötü duruma düşen insanlara niçin güleriz? Niçin eşek-lik bu kadar ağır bir hakaret? Üstelik şehirler de yaşayan bazıları, daha hayatlarında bir kez bile eşek görmemişken...

(hatırlıyorum da eşek görüp te: "AA keçiye bak!" diyen arkadaşlarımı. _;)

Aslında işi gücü bırakıpta eşeklerden bahsetmek niyetinde değilim tabi ki! Ama biraz daha bahsetsem de fena olmaz hani!..

Kimimiz okulu bitiripte, eşek yükü kadar kitabı devirdikten sonra, hani demezler mi insana: "eşeğe yükün faydası ne" diye!.. Kızmaz mıyız?.. Halbuki belki de, gerçekten de, eşeğe altın semer vursan da eşek gene eşektir...

Ama görünen o ki! simsiyah bir eşek ovanın ortasında tek başına. Üstelik halinden de memnun; karnı tok. Ne bir karışanı ne de bir derdi tasası var hayvanın... Biz insan oğulları doluşmuşuz bir otobüse sıkış tepiş ayaktayız. Daha 1,5 saat daha yolumuz war... eşek kadar olmuşuz ama, o kadar dalmışız ki bu hayata, kendimize ayıracak eşek kadar bile vaktimiz kalmamış. Eşek kadar olduğumuz halde onun bu lagar görünüşü, eşeğin otobüse bakışındaki kadar, otobüsteki insanoğullarının dikkatini çekmiyor... Hey ahmaklar, ne diye dalmışsınız kendi dünyanıza, Bakınız... belki de kimi sabahın köründe kalkmasının nedenini düşünüyor. Güneş doğarken sabahın köründe eşekçe düşünmek, yada anızı yakılmamış buğday saplarının üstüne uzanmak gelir mi hiç insanın içinden? Gelse bile bu keyfin içine etmezler mi adamın.

Eşeklik hayatı bu kadar önemseyişimiz de mi?

Bir başkasına eşek deyince niçin güleriz? Aptallığımızı mı görürüz! Hayır be! ne aptallığı!.. Diyorsunuz belki. Aptalca olan, filmlerde seyrettiklerimizin çoğumuza yayılmış bir davranış biçimi olması mı? Yada otuz defa bile seyrettiğimiz halde çıkartamadığımız derslerimiz mi?... -Derslerimiz!- Hayat, bize sunduğu tüm karakterlerle, bu oyun daki olası rolümüzü benimsetmiş..

Eşeklik mi?.. Asla!..

Hiç birimiz bir başka bir hayvanın soyundan geldiğimizi düşünmek istemiyoruz anlaşılan. Anlaşılan; tokat atılan ama "bana ne vuruyorsun be!" deyip safiyane köşesinde ezilen de esasında bizim insanımız değil! Eşeklik, milletimizin o, çok övündüğümüz insanından dolanMAmıştır dilimize elbet... Eşeklik, eşeklerle yaşayışımızdan bulaşmış olsa gerek .... ;)

Eşeklik;

Berdevam kalışımız...

Ya da; olur olmaz çıkışlarımız, bıkışlarımız...

Sonra

Sus-pus konuşMAmalarımız...

Koşuşturmaca-larımız; itişip-tepişme-lerimiz,

Yakalayamaz-larımız- kaçırış-larımız

Tik-tak, Tik-tak... zaman-a sıkışmışcasına unutuşlarımız

He!.. Unutmadan.. ORADA Simsiyah bir eşek var... Koskoca bir ova da tek başına, üstelik halinden memnun...

Oh Bitti be!

MÜZİK
 DENEME 
 FORUM 
 ZİYARETÇİNİN DEFTERİ 

DENEMELER

Aşık mısın! Hali
Yarın güneş doğunca
Eşşek Cenneti
Nah-File